[Nettavisen] Hvalrossen på 600 kilo har fått massiv oppmerksomhet de siste ukene og har blitt en snakkis i sosiale medier etter flere besøk langs kysten.

Natt til mandag har «Freya» blitt observert på en brygge ved Kongens Marina på Bygdøy. Hun ble først sett i Oslo i søndag ettermiddag.

Forsker Rune Aae ved Universitetet i Sør-Øst Norge, og bosatt i Råde, forteller til Nettavisen det er vanskelig å si hvor lenge «Freya» vil bli i hovedstaden.

– Den overrasker jo hele tiden. Hun har vært enkelte steder i en uke og andre steder et kvarter. Hun er ustabil, som er veldig vanlig for et dyr som har kommet bort fra flokken sin, opplyser han.

Her kan du se Freyas omfattende reise i Nordsjøen og Oslofjorden, i et kart som oppdateres av Rune Aae:

– Hold avstand

Hvalrossen har spesielt fått oppmerksomhet for at hun legger seg i småbåter som ligger til kai og at hun ikke ser ut til å være nevneverdig engstelig for mennesker.

Forskeren forteller at Freya legger seg på land for å slappe av og fordøye mat.

– Hun søker grunne områder på let etter mat, som muslinger, sjøstjerner og krabber. Etter å ha spist noen tusen skjell, så legger hvalrossen seg på land for å slappe av.

Og til skuelystne mennesker kommer han med gode råd.

– Hold avstand og respekter dyret, sier Aae.

I tillegg bør du komme deg opp på land hvis du ser Freya i vannet.

– Ikke svøm eller bad der hun er. Det er ikke fordi den er aggressiv, men fordi den er så stor og hvis den vil leke med deg, så blir du fort dratt ned av et dyr på 600 kilo, forklarer han til Nettavisen.

Ekstremvarme og skogbranner herjer i Europa

På tur

Fredag og lørdag ble hun sett hvilende i Hallangspollen ved Oscarsborg ved Drøbaksundet. Tidligere i sommer har hun blant annet «feriert» i Tønsberg og Kragerø.

Forskeren ved USN forteller at det ikke er uvanlig at hvalrossen bruker tid på å finne tilbake til sin flokk.

– Hvalrosser har et innebygd kompass, men ikke kart. Med mange fjordarmer å rote seg inn i, så tar det tid til å komme seg ut i åpent hav igjen og på riktig retning, opplyser Aae.

Han understreker at det er ikke noen grunn til å være bekymret for «Freya»

– Den ser ut til å ha det veldig godt. Det ser ut som hun spiser godt og klarer seg veldig fint. Det vil bare ta tid før hun kommer seg på riktig kurs igjen.

Aae tror at «Freya» vil etter hvert dra videre til Bunnefjorden og deretter sette kursen sørover igjen – mot Sørlandet og Lindesnes.

Første gang hun ble sett i Norge var i Troms i 2019, ifølge NRK. Hvalrossen har også blitt observert i Danmark, Nederland og Storbritannia tidligere.