I 1974 ledet Kjell Andreassen Kråkerøy til NM-triumf over Vålerenga

Artikkelen er over 3 år gammel

Den 19. juni i 1974 skulle Vålerenga spasere seg videre i cupen mot 4. divisjonslaget Kråkerøy. Isteden ble «bohemene» fra Oslo øst tuppet i akterenden ut av NM av et tappert Kråkerøy-lag

DEL

Kråkerøy vant sensasjonelt 2–0 etter at Freddy Nilsen og Øyvind Markussen scoret målene i 1. omgang. Nesten 43 år senere er dette den største fotballbragden i Kråkerøys Idrettslag 80 år lange historie.

Blir det reprise?

Tirsdag ble det klart at Vålerenga igjen skal spille 2. rundekamp mot Kråkerøy. Kampen blir spilt på Fredrikstad Stadion den 24. mai. En av FFKs mest meriterte spillere gjennom tidene, Kjell Andreassen (77) var spillende trener for Kråkerøy i 1974. I et tidligere intervju med Fredriksstad Blad mimrer han gjerne om kvelden som er skrevet inn med gullskrift i klubbens historiebøker.

CUPSENSASJON: Som spillende trener i Kråkerøy detonerte Kjell Andreassens gutter en cupombe av dimensjoner for snart 43 år siden.

CUPSENSASJON: Som spillende trener i Kråkerøy detonerte Kjell Andreassens gutter en cupombe av dimensjoner for snart 43 år siden.

– Vålerenga kom med en rekke kjente spillere, blant annet Terje Gulbrandsen, Terje Olsen og Trond Hoftvedt. Hoftvedt kjente jeg fra tiden på juniorlandslaget. Da han kom til stadion lurte han på om det var bygdedag på Kråkerøy ettersom det var så mye folk til stede. Det må nesten ha vært et par tusen tilskuere.

Ingen spesiell taktikk

– La du opp noen spesiell taktikk foran kampen?

– Vi gikk ikke ut med noen spesiell taktikk. Det var bare å gå ut og spille. Vi tok dem på innsatsen, forteller Andreassen i intervjuet med Fredriksstad Blad. Han spilte selv spilte midtstopper sammen med Hans Petter Bakkehaugen.

– Vålerenga tok nok veldig lett på oppgaven, men samtidig hadde vi et veldig bra lag på den tiden. Vi hadde fått flere spillere som kom fra A-stallen til FFK, men at vi vant var en skikkelig overraskelse, innrømmer han.

Ble rundspilt

Ifølge kampreferatet i Fredriksstad Blad dagen etter ble Vålerenga nærmest rundspilt og hjemmelaget var nærmere 3–0 enn gjestene var redusering. Utover i 2. omgang ble Vålerengas spiller mer og mer grinete og Kråkerøy holdt sin 2-0-ledelse til kampens slutt. Spesiell ble den nok også for Vålerengas spillere og supportere. Blant de sistnevnte var Henry «Tippen» Johansen, Vålerengas legendariske målvakt med OL-bronse fra Berlin 1936.

Slått ut av SFK

Kråkerøys cupeventyr fortsatte med 3. rundekamp mot Sarpsborg FK den 28. juni. Det var Sarpsborg FK som var sterkest på Kråkerøy Stadion. Hjemmelaget holdt 0–0 og spilte jevnt med toppserielaget i en time, men tapte 1–2 til slutt. Knut Spydevold og Per Lund scoret sarpingenes mål, mens Steinar Strøm reduserte for Kråkerøy i sluttminuttene. Det var 2000 som så oppgjøret.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.