Gå til sidens hovedinnhold

Kjærlighet diskriminerer ikke – det bør ikke mennesker gjøre heller

«Stadig flere åpner for samtalen om legning innenfor miljøer hvor det fortsatt er vanskelig å være åpen, både i idretten og i religiøse organisasjoner. Dette heier vi på.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SV har i mange år vært forkjemper for skeives rettigheter, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Selv om kampen for likestilling mellom mennesker med ulike legninger og kjønnsidentiteter er kommet langt, er allikevel ikke kampen over.

Den siste tiden har vært et tydelig bevis på det. Vi ser at religiøse miljøer bedriver såkalt homoterapi, vi ser det blant skeive med innvandrerbakgrunn, vi ser det i kommentarfelter, og vi ser det i de tilfellene hvor skeive er blitt angrepet på åpen gate, kun på grunn av sin legning. Aller verst er kanskje de gangene vi har sett det i paroler og demonstrasjoner fra Den nordiske motstandsbevegelsen.

Derfor feirer vi Pride, og SV skal selvsagt være med å feire Pride i Fredrikstad nå i august.

For å få gjort reelle endringer i samfunnet, er vi avhengige av at utfordringen skeive opplever i dag ikke bare blir «snakket om på Stortinget», men at man er klar over at disse tingene må jobbes med helt ned i lokalmiljøene, i foreningene og ute i distriktene.

På stand i valgkampen møtte vi i SV en som fortalte at vedkommende hadde en «homsevenn». Så spurte vi hvorfor vedkommende kalte ham «homsevenn», og ikke bare «venn». Nei, det er var fordi han var homse, var svaret.

Stadig flere åpner for samtalen om legning innenfor miljøer hvor det fortsatt er vanskelig å være åpen, både i idretten og i religiøse organisasjoner. Dette heier vi på. Samtidig mener SV at vi må gå mer inngående til verks, slik at ansatte innen helse og oppvekst har god nok kunnskap og kompetanse om hvordan de skal møte mennesker med en annen kjønnsidentitet eller legning enn majoritetsbefolkningen.

Eldre skeive som er vokst opp med negative holdninger til homoseksualitet skal bli møtt med omsorg og aksept i helsevesenet. Arbeidsgivere må sikre et godt og inkluderende arbeidsmiljø for dem som er åpne om sin seksuelle orientering. LHBT-personer med innvandrerbakgrunn som opplever ekskludering, må få hjelp, og de skeives rettsstilling i Norge må være en betydelig del av integrerings- og inkluderingsarbeidet. SV vil forby såkalt homoterapi, ikke bare innføre en aldersgrense slik som regjeringen vil. Og SV vil gi penger til politiet øremerket innsats mot hatkriminalitet, blant annet retta mot skeive.

Vi har kommet langt, men vi er ikke i mål. Vi må ta vare på hverandre, og hører vi noen bruke «homo» eller «lesbe» som skjellsord i skolegården eller på arbeidsplassen, så ikke aksepter det, men si fra om at slikt ikke er greit. Når alt kommer til stykket, handler det om å behandle skeive helt likt som vi behandler alle andre. Kjærlighet diskriminerer ikke, og det bør ikke vi mennesker gjøre heller.

Sees på Pride-feiring!

Les også

Nå henger Pride-flaggene foran rådhuset i Fredrikstad: – Alle skal kunne elske den de elsker

Kommentarer til denne saken