Gå til sidens hovedinnhold

Kjære politikere, det er langt fra sannheten at vi har så fine ordninger for kultur at vi godt kan holde stengt litt til

«Ja, det finnes støtteordninger, men dessverre er det ikke noe vi kan leve av mens det er stengt ned. Dette har slått ut veldig forskjellig på alle oss i kulturbransjen.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige søndag bestemte byens politikere seg for nok en gang å forlenge nedstengingen av all kultur, denne gangen til 27. mai. Forrige onsdag har jeg hatt min første betalte spillejobb siden desember 2020. Det var en begravelse, som er min eneste mulighet for å spille for publikum i disse dager.

Jeg så ikke på hele kommunestyremøtet, men jeg fikk med meg at et av argumentene for ikke å åpne for kulturlivet, var at det finnes så mange bra støtteordninger for kulturbransjen, så vi klarer oss allikevel (fritt gjengitt). Det er her det må sies i mot. Kjære politikere som har denne oppfatningen, har dere kun lest informasjon fra kulturrådet eller har dere tatt en prat med oss som faktisk prøver å søke på disse ordningene?

En telefon til meg eller noen av de andre i bransjen i Fredrikstad (som det er mange av) så hadde dere funnet ut at det ikke er så mange fantastiske støtteordninger som holder oss i live. Ja, det finnes støtteordninger, men dessverre er det ikke noe vi kan leve av mens det er stengt ned. Dette har slått ut veldig forskjellig på alle oss i kulturbransjen.

Jeg personlig har ikke tatt ut fast lønn fra firmaet mitt før koronaen kom. Dette fordi jeg prøver å bygge opp en trygg og god økonomi i firmaet slik at jeg faktisk har penger når det skal dukke opp en krise, eller jobbtørke i en periode. Når da korona slår til og det blir stengt ned, så står jeg, og alle vi som har gjort det slik, med lua i hånda og har ingen rettigheter. Vi får ikke dagpenger fra NAV da vi ikke kan vise til fast inntekt. Så allerede der er den ordningen som skal hjelpe oss fra dag én forduftet.

Men så er vi så heldige å ha noe som heter Kulturrådet, som hvert fall i media ser ut som om øser ut millioner. De har opprettet en kompensasjonsordning og en stimuleringsordning. Kompensasjonsordningen er laget slik at vi kan søke om å få dekket deler av vår tapte inntekt i en periode av pandemien. I skrivende stund sitter jeg og mange andre fortsatt og venter på svar for oktober måned. Vi sitter altså og ikke vet om vi får noen skarve kroner for tapt inntekt for en periode som er åtte måneder gammel.

Les også

Nå er det nok – stor bekymring i kulturlivet

De som har klaget på vedtak for mai-august 2020 har fortsatt ikke fått svar. Videre så kan man bare søke på denne ordningen basert på avlyste jobbforerspørsler. Når vi er ett år inne i en pandemi, så sier det seg selv at det er svært få forespørsler på jobb, så disse søknadene blir svært tynne. I beste fall kan jeg få utbetalt ca. 30.000 kroner fordelt på to ansatte for en periode på tre måneder, som skulle vært høysesong.

Hvis dette er den ordningen dere mener er så fantastisk at vi ikke trenger å åpne kulturlivet, så håper jeg i beste fall at dere ser at det er en svært dårlig ordning.

Så til stimuleringsorningen. Denne synes faktisk jeg personlig er veldig bra, kulturrådet har overgått seg selv med tanke på behandlingstid. Jeg har fått svar på søknad bare et par uker etter innsendt søknad.

Denne ordningen er ment å stimulere oss kulturarbeidere til å jobbe selv om det er stengt ned. Vi kan altså hyre inn musikere, skuespillere og forhandle en reel lønn til dem, samt at vi som «arbeidsgiver» kan budsjettere med lønn til oss selv - til nå en veldig bra tanke.

MEN - denne ordningen gir kun utbetaling hvis prosjektet gjennomføres, så når dere bestemmer at vi ikke får lov til å ha publikum, så må vi avlyse prosjektene og pengene må betales tilbake. Da blir også stimuleringsordningen null verdt. Igjen er det mange som prøver å finne smutthull:

1. «Da kan jeg jo gjennomføre uten publikum i salen, for prosjektet blir jo gjennomført.» Svaret fra kulturrådet er: NEI, arrangementet skal være et arrangement som det selges billetter til og som er åpent for publikum.

2. «Da kan jeg jo streame konserten/forestillingen for da et det plutselig lov å ha fem personer i salen.» Svaret fra kulturrådet er: NEI, streaming går under en annen lovparagraf og dekkes ikke av stimuleringsordninger.

3. «Kan jeg gjennomføre med bare én solgt billett og få stimuleringsordningen?» Svaret fra kulturrådet er: JA, det kan du, for da oppfyller du kravet om at det er et åpent arrangement som det selges billetter til.

Så kjære politikere, det er så langt fra sannheten at vi har så fine ordninger for kultur at vi godt kan holde stengt litt til. Hadde dere likestilt oss med kurs og konferanser og gitt oss lov til 30 stk, da hadde vi fått pengene for stimuleringsordningen. Eller dere kunne fortsatt sagt at vi holder det strengere for kultur, så dere kan få lov til å ha 5 stk, JA da kunne vi fått penger fra kulturrådet. Men nå får vi ingenting.

Når alt dette er sagt, så har jeg en enorm forståelse for at dere tar store tunge beslutninger hver eneste dag. Som leder i mange forskjellige sammenhenger selv, er jeg smertelig klar over at ikke alle kan være fornøyd. Men nå har dere tatt en avgjørelse uten riktig fakta på bordet, som rammer ikke bare noen, men alle i vår bransje.

Kommentarer til denne saken