Gå til sidens hovedinnhold

Kjære Mona, det er jo ikke mulig å belaste et helsetilbud som ikke finnes i kommunen?

Artikkelen er over 1 år gammel

– Er jeg som hytteeier mer smittefarlig enn folk som bor eller jobber innenfor/utenfor kommunen? spør hytteeier Torunn Borgen Gård i dette innlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ja, så er hytteforbudet opphevet – for denne gang. Og, nå har jeg ikke reist ut på hytta ennå, men har nok skumle planer. Jeg må jo finne ut av det med «nødvendig» først. Sist gang det var nødvendig å dra på hytta, var da stormen et år rev takpappen av hytta, og det var fare for lekkasje gjennom taket. En av de fastboende var snill og ga oss beskjed. Men, ellers er vel hyttelivets nødvendighet stort sett et behov for stillhet – og litt avstand til folk i en ellers travel og tett tilværelse i byen.

Ja, jeg var på hytta da koronaen kom til Norge. Jeg hadde vært der siden lenge før utbruddet. Ingen fare for at jeg kunne bli en smittefare mer enn de fastboende. Det tror jeg vi kan være enig om, men jeg dro hjem likevel. På oppfordring fra helseministeren og fra Hvaler kommune. Jeg er nemlig en person som gjør som fagfolk sier, til tross for at jeg merker at argumentene til tider er svake.

Du henviser til mitt eget beste, at dere ikke har helsevesen som tåler at jeg blir syk. Hvilket helsevesen er det egentlig du henviser til da? Jeg har forsøkt å finne ut av dette. Det eneste jeg har funnet, er to-tre fastleger som holder åpent på dagen mandag-fredag. Det er vel ikke noe helsetilbud som jeg noen gang kommer til å belaste. Jeg har egen fastlege i Oslo. Virussykdom er jo ikke noe som kommer som lyn fra klar himmel, en rekker fint å sette seg i bilen og kjøre hjem fra hytta. En drøy time, og jeg er hjemme igjen. For syk til å kjøre selv? Kan hende mannen min er med og kan trå til, eller en av mine tre sønner, som også bor i Oslo, kan hente meg. Jeg kommer heller aldri til å reise på hytta hvis jeg føler meg dårlig, og jeg kommer meg fint hjem dersom jeg føler meg dårlig på hytta.

Jeg forstår at et fastlegetilbud er for de fastboende, til tross for at vi hytteeiere ble lovet bedre helsetilbud den gangen dere innførte eiendomsskatt for hytter. Nå er det på tide at noen ser på dette, hva får vi egentlig for disse pengene? Sånn jeg – og mange med meg – ser på denne skatten, er at Hvaler kommune bruker dette bidraget som en slags «økonomisk respirator». Noe tilgang på felles goder har det vel ikke gitt oss.

Så var det dette med smittefare. De fleste hyttefolk drar ikke på Hvaler for å være sammen med de fastboende, men være med den nære familien. Ja men, sier du, de må jo handle på butikken eller spise på restauranter? Nei, vi ikke det – vi kan godt handle maten med hjemmefra. Vi trenger heller ikke gå ut på restaurant i lokalområdet på hytta. Men tror du virkelig at det vil være nok til å beskytte seg mot smitte?

Les også

Næringslivet på Hvaler trenger hyttefolket

Hvaler er ikke et sted der folk både bor og jobber. Noen gjør det, men veldig mange reiser til og fra. Folk kommer daglig til Hvaler for å jobbe, eller levere varer. Folk fra Hvaler reiser til nabokommuner for å jobbe, for å handle og gjøre andre nødvendige ærend de ikke får gjort på Hvaler. Jeg er lei for det, men det går ikke an å forsegle Hvaler. Smitte er overalt, og siden det ikke er inn og utreiseforbud for de fastboende. De som nå er smittet med virus, har nok ikke blitt det av hyttefolk.

Vi har ei hytte på drøye sytti kvadratmeter, på en tomt på fire mål. Det gjelder også de andre som har hytte i området. God avstand til hverandre. På byggefeltet nedenfor bor fastboende i hus på over to hundre kvadratmeter, på tomter som er mindre enn ett mål, ikke så god avstand. Men, trolig god nok. Vi omgås ikke fastboende, men hilser og prater når vi møtes ved parkeringa. Veldig hyggelige folk, det skal sies, de fortjener selvfølgelig ikke å bli smittet. Jeg velger å tro at jeg også er et sånt menneske, til tross for at jeg er hytteeier og ikke fastboende, men Mona: Du har fått mange av oss til å føle oss som snyltere – og litt som annenrangs beboere. Hvordan har du tenkt til å håndtere dette?

Les også

Uønsket fritidsreise til hytta?

Jeg skriver leserbrev – å skrive til Hvaler kommune har jeg veldig dårlig erfaring med, en får sjelden tilbakemelding. Men, Mona, når helsetilbudet er som det er – med kun fastleger – betinger det at jeg blir veldig dårlig i tidsrommet 08-1530, på en hverdag? I så fall er det vel da mer sannsynlig at jeg ringer 113, eller til min egen fastlege. Sist gang jeg ble dårlig var på en lørdag (er jo mest på hytta i helgene). Jeg kunne sikkert ha gått med øyebetennelsen til mandag, men valgte å kontakte lege via nettet (ja, det kan man!). Etter en videosamtale med lege, fikk jeg en elektronisk resept på salve – som jeg hentet på Kråkerøy, og «sim-sala-bim» ble øyet fikset. Uten hjelp fra «helsetjenesten» på Hvaler.

Mona, hva er egentlig problemet? Det er jo ikke mulig å belaste et helsetilbud som ikke finnes i kommunen, eller er det noe jeg ikke skjønner her? Er jeg som hytteeier mer smittefarlig enn folk som bor eller jobber innenfor/utenfor kommunen?

De beste ønsker for deg, for de fastboende – og så kan vi jo forsøke å føle oss velkomne – når vi ser det nødvendig å dra på hytta. Til slutt lurer jeg på om jeg må betale skatt og avgifter for den tida det har vært hytteforbud?
Og, så får vi alle være flinke til å holde avstand og vaske hender, der er vel det beste vi kan gjøre for hverandre. Om hundre år er alt glemt!

Les også

Hyttefolket har høy status på Hvaler

Kommentarer til denne saken