Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad-kvinne fikk flest stemmer i bispedømmerådsvalget

Artikkelen er over 5 år gammel

Åpen folkekirke fikk flertall i Borg bispedømmeråd — og Fredrikstad-kvinnen Karin-Elin Berg (37) fikk flest stemmer av alle.

– Det er klart jeg er fornøyd med dette, sier Berg, som til daglig er festningsforvalter.

Fire mot tre i rådet

Da stemmene i årets kirkevalg var ferdig talt opp på mandag, viste det seg at Åpen folkekirke har fått fire mandater i det nye bispedømmerådet, mens Mangfoldig folkekirke har fått tre.

Les også: Rekorddeltagelse i kirkevalget

Og Fredrikstad-kvinnen fikk flest stemmer av alle i kirkevalget med 37.578 stemmer. Totalt fikk Åpen folkekirke 34.363 av stemmene da 56.977 stemmeberettigede sørget for rekorddeltagelse i kirkevalget.

Avtroppende fylkesmann Anne Enger var den som fikk flest personstemmer fra valglisten til Mangfoldig folkekirke. Fredrikstad-kvinnen Anne Brun Andersen fikk nest flest stemmer av kandidatene på denne listen, og kom dermed også inn i bispedømmerådet.

Tror vigsel av homofile var med på å avgjøre

Berg er ikke i tvil om at spørsmålet om vigsel av homofile i kirken er spørsmålet som var med på å avgjøre kirkevalget.

Les også: – Jeg vil ha en kirke som inkluderer alle

— Jeg tror nok det er saken som mobiliserte mange velgere. Denne saken er jo et godt eksempel på hva en åpen folkekirke er; nemlig åpen for alle, sier Berg. Hun understreker at det også er andre saker som blir viktige for det nye bispedømmerådet. Løsrivelsen av kirken fra staten, for eksempel.

– Det er veldig mange viktige saker som kommer opp i denne perioden. Løsrivelsen fra staten blir en stor jobb – der er det veldig mye som må på plass, sier hun.

– Sterkt mandat fra velgerne

– Hvordan vil årets kirkevalg endre kirken, dersom avstemmingen i de andre distriktene viser omtrent det samme som i Borg?

Les også: Fant ikke riktig liste ved kirkevalget

– Jeg tror at vi vil se et kirkemøte som tar medlemsmassen på alvor. Det vil være mange nyvalgte representanter som kommer med et sterkt mandat fra velgerne om å dreie kirken i en retning som handler både om demokrati, om forståelse av enkeltsaker og hvem kirken skal være for, sier Berg.

Hun understreker at bredden i folkekirken er viktig.

– Folkekirken består nettopp av den store bredden av meninger, fra det konservative til det veldig liberale. Nå er det viktig at vi finner en vei sammen fremover, noe som vil kreve et godt samarbeid fra oss alle, sier hun.

Tror alle innstilt på gjøre en god jobb

– Tror du det blir utfordrende for representantene fra de to alternative listene å jobbe sammen i bispedømmerådet?

Les også: Bare Åpen folkekirke garanterer støtte til likekjønnet ekteskap

– Nei. Jeg har sittet i Oslo i seks år nå, og sitter sammen med folk som mener noe helt annet enn meg selv. Det har fungert kjempegodt. Jeg tror vi alle er innstilt på å gjøre en god jobb for kirken vår, sier Berg.

Det er det nye bispedømmerådet som skal ta stilling til hvilken av de sju medlemmene som skal lede rådet når det konstituerer seg.

Les også: Folkekirke med mangfold

– Så det er ikke bare valgresultatet som avgjør det, sier Berg.

– Er du villig til å ta et slikt verv, dersom rådet vil?

– Ja, det vil jeg vurdere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.