– Ehhhh, hvor mange trinn var det igjen?
Signe Adele Martinsen Bonacucina klør seg på haken mens hun tenker. Sammen med andre tredjeklassinger har hun akkurat kommet seg opp den bratteste trappen i tårnet i Glemmen kirke.

– Det er litt skummelt. Det er høyt, synes Signe Adele.

LES OGSÅ: Fra trening til nyttårsgudstjeneste

Trosopplæring

Lørdag ettermiddag arrangerte Domkirken og Glemmen menigheter Tårnagent-helg for fjerde år på rad. Arrangementet er for åtte og ni år gamle elever som tilhører menighetene.

– Tårnagentene er ett av tiltakene i trosopplæringsplanen, forteller Liv Vrålstad, trosopplærer i Glemmen kirke.
– Vi har laget et eget opplegg for elevene. De får blant annet lære om Bibelen, de skal løse oppgaver og utføre tårnoppdraget.

LES OGSÅ: – Fredrikstads viktigste landemerke

Og det er nettopp tårnoppdraget som får det til å sitre i de små kroppene. Å klatre helt til topps for å blant annet gjette hvor mye den store kirkeklokken veier, er spennende.

Når de samtidig skal telle trappetrinnene, blir det nesten for mye å ta hånd om. Barna er delt inn i lag som konkurrerer mot hverandre.

– Wow, skal vi opp der, gisper jentene.
– Det er råkult, utbryter Petter Stokke.
– Jeg digger høyder!

Annerledes lørdag: – Vi har hatt det råbra, sier Amanda Dråbeløs, Ada F. Andersen, Petter Stokke og Signe Adele Bonacucina.

Vikinger og pene jenter

På veien opp mot toppen venter tre herremenn fra fordums tider. De spiller hver sin karakter for å illustrere og forklare hvordan kristendommen kom til Norge og hvordan den spredte seg.

LES OGSÅ: Kammerkor for anledningen

Olav den hellige tar imot elevene på første platå.
– Jeg var på vikingeferd til Russland og England. Vi røvet gods og gull, tok slaver og pene jenter. Ja, det var litt av et liv, fastslår Olav Digre som han også ble kalt, eller Stein Mydske som mannen heter i virkeligheten.

– For noen grådige menn, roper en av jentene.

Så kommer historien om hvordan Olav reiste med båt til Sarpefossen der han gikk i land og grunnla Sarpsborg i 1016.
– Jeg styrte landet fra 1015 til 1030. Ved slaget på Stiklestad i 1030 døde jeg, sier «gamlekongen» dystert.

Martin Luther og slaveri

Men tredjeklassingene lar seg ikke påvirke av en skarve konges død og gyver løs på neste trapp. Vel oppe møter de Svein Erik Vrålstad, forkledd i kappe med hette.

– Vet dere hvem jeg er?
– Jesus? sier elevene forhåpningsfullt.
– Nei, jeg er munken Martin Luther, svarer Vrålstad og forteller om hvordan den lutherske kirken ble til på 1500-tallet og om boktrykkerkunsten.

Det kribler i barnebena, nå vil de til toppen. Det er to trapper til, men mellom dem står Knut Ottesen som Hans Nielsen Hauge. Etter den dramatiske fortellingen om fengsel, bot og slaveri får elevene endelig klatre de siste trinnene.

– Det er skikkelig kult! Vi er tårnagenter, vi, smiler de der de svaier helt øverst i kirken.