Kinojangel: Hva skal filmen hete?

– "Alle utlendinger har lukka gardiner" er en film om hvor j...... og vidunderlig det er å være forelsket, samtidig som det også er en historie om vennskap, savn og kjærlighet, om selvstendighet og løsrivelse, og om det å være ungdom i Norge og verden i dag, heter det i filmomtalen.  Filmen er basert på Maria Navarro Skarangers debutroman ved samme navn.

– "Alle utlendinger har lukka gardiner" er en film om hvor j...... og vidunderlig det er å være forelsket, samtidig som det også er en historie om vennskap, savn og kjærlighet, om selvstendighet og løsrivelse, og om det å være ungdom i Norge og verden i dag, heter det i filmomtalen. Filmen er basert på Maria Navarro Skarangers debutroman ved samme navn.

Av

Vi tenker kanskje ikke over det, men det å bestemme hva en film skal hete kan være krevende. Kort eller lang, megetsigende eller intetsigende, selvforklarende eller mystisk? Selger tittelen godt, og ser den bra ut på en plakat?

DEL

KINOJANGEL Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen vil i vår spalte, «Kinojangel», presentere ukens kinopremièrer med et skråblikk.

Det er liksom ingen tvil om hva eller hvem «Bølgen», «Skjelvet», «Tunnelen», «Max Manus», eller «Kon-Tiki» handler om. «Den 12. mann» er mer åpen for tolkning, men det var en tittel som fungerte godt, kanskje bedre enn om filmen hadde hett «Jan Baalsrud».

Denne uka har vi premiere på Pixars nye animasjonsfilm, som rett og slett heter «Fremad», eller på engelsk «Onward». Pixar har hatt suksess med korte titler før, som «Biler», «Toy Story» og «Oppdrag Nemo».

På motsatt side av lengdemålet finner vi en annen av ukas premierer, den norske ungdomsfilmen «Alle utlendinger har lukka gardiner». En relativt lang tittel, som vekker nysgjerrigheten og som burde bli lagt merke til. I fjor hadde «Psychobitch» en tittel som absolutt vakte oppsikt, og filmen ble en stor suksess. Noen synes kanskje det var en drøy tittel, men vi har hatt friskere titler på norske ungdomsfilmer før. «Få meg på for faen» var en kjempehit på kino, men det betyr ikke at bannskap i tittelen automatisk gir suksess. Det gikk nemlig ikke like bra med «Kyss meg for faen i helvete».

Jeg må bare beklage språkbruken denne uka, men det var det man valgte å kalle de filmene. Friskt språk bør du også forvente i «Alle utlendinger har lukka gardiner», mens «Fremad» er mer familievennlig i språket. Ukas øvrige premierer har funnet seg ganske varierte titler: «The Invisible Man», «Latte Pinnsvin», «Woman» og «Alt det jeg er».

Hvilken av de seks titlene fristet deg mest?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken