Kinojangel: Den råeste dama i byen

Renee Montoya (Rosie Perez), Huntress (Mary Elisabeth Winstead), Harley Quinn (Margot Robbie), Cassandra Cain (Ella Jay Basco) og Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) i «Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)». (Foto: SF Studios)

Renee Montoya (Rosie Perez), Huntress (Mary Elisabeth Winstead), Harley Quinn (Margot Robbie), Cassandra Cain (Ella Jay Basco) og Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) i «Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)». (Foto: SF Studios)

Av
DEL

KINOJANGEL Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen vil i vår spalte, «Kinojangel», presentere ukens kinopremièrer med et skråblikk.

«Jeg er den råeste dama i byen
det skryter jeg av når jeg kan.
Jeg kan ta loven i egen hånd
og slå som en voksen mann.
Jeg er stå stolt av det gærne jeg gjør
at det nesten ikke går an.»

Jeg kom til å tenke på Linde Hagerups dikt «Anarkisten» da jeg så filmen med den ambisiøse tittelen «Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn», for dette er virkelig en film om den råeste dama i byen. (Du finner hele diktet i den briljante diktsamlingen «Verdens største gorilla», som kombinerer Lindes herlige dikt og Thore Hansens fantastiske illustrasjoner.)

Superheltfilmer har handlet mest om menn, men filmene er populære blant alle, uansett kjønn, og de siste årene har det heldigvis blitt flere tøffe damer i disse filmene også, som «Black Widow», «Wonder Woman» og «Captain Marvel».
Allikevel er det ingen tvil om hvem som er «den råeste dama i byen»:

Harley Quinn!

Like gal som Joker, like kjapp i replikken som Deadpool, tøffere enn toget, og like fargerik som – vel, ingen, Harley Quinn er i en klasse for seg selv. At Harley Quinn er den første fra «Suicide Squad» som får sin egen film, er verken tilfeldig eller overraskende.

Det er ofte morsommere å spille skurk på film enn å spille helt, det gjelder alt fra Kaptein Sabeltann til Darth Vader. Joker er en mer interessant karakter enn Batman, det har både Jack Nicholson, Heath Ledger og søndagens kommende Oscarvinner Joaquin Phoenix bevist. Nå er det altså Jokers ekskjæreste som har fått sin egen film.

Om Harley Quinn er en helt eller skurk er åpent for diskusjon, men det er ingen tvil om at Margot Robbie storkoser seg i hovedrollen her. Det er planer om flere filmer med Harley Quinn fremover, både med og uten Joker og resten av Suicide Squad, så det er bare å glede seg. Og se ikke bort fra at det dukker opp en lokal Harley Quinn på kino på fredag!

Ukas øvrige premierer er Waves, Miracle in the Cave og The Body Remembers when the World Broke Open.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken