Gå til sidens hovedinnhold

Jan-Erik Fjell likte «Snømannen»

Artikkelen er over 4 år gammel

«Snømannen» får slakt av norske kritikere, men krimforfatter Jan-Erik Fjell mener den treffer bra – selv om det lugget litt på engelsk.

Fredag formiddag så Jan-Erik Fjell, som er i gang med sin sjette bok om Anton Brekke, filmen «Snømannen» i en lukket visning sammen med kinosjef Jørgen Søderberg Jansen.

Det er lenge siden Fjell leste boken – som kom i 2007. Derfor ble det etter filmens slutt diskutert om hva som gjort annerledes, uten at enighet ble oppnådd. La nå det ligge til alle dem som leter etter funfacts og bloopers.

– Ettersom boka er aldeles fantastisk bra, var det litt merkelig å se filmen med engelsk tale. Det er som tyske soldater snakker engelsk, helt til du har sett «Das Boot», påpeker Fjell.

Lærer masse av Nesbø

Fjell sier at han lærer mye av Nesbø som forfatter. Men innser at alle detaljer fra en bok ikke kan flyttes til film, både på grunn av detaljer, lengde og dramaturgiske grep. Og det er begrenset hva du får stappet inn på to timer.

– En film er ikke boken flyttet til film, men det er en berettelse som noen ganger må være tro mot boken, men andre steder må ta helt andre grep. Det er jo ikke en kopi, understreker kinosjef Søderberg Jansen.

– Jeg synes Michael Fassbender spiller utrolig godt som Harry Hole, og han bærer omtrent hele filmen. I tillegg er det mange tøffe og stilige scener, og bildene er av beste merke som Norgesreklame, mener forfatteren.

 

Og begge er enige om at Val Kilmer gjør en fantastisk rolletolkning en forfyllet etterforsker Rafto i bergenspolitiet.

– Så da ender du opp med terningkast ...?

– Jeg er ikke fan av terningkast. Jeg liker ikke dem, med mindre bøkene mine får fem eller seks, sier han og ler hjertelig og halvrått.

Kanskje «Rovdyret»?

Vi kan ikke dy oss for å utfordre Fjell om hvilken av hans fem bøker som kan passe som film. Han sier at han ikke har tenkt så mye rundt det.

– Jeg fikk noen henvendelser etter «Tysteren», men takket nei. Tenk deg hvordan det hadde sett ut hvis Antons Brekkes figur og mitt plott hadde blitt sendt til slaktebenken. Da var jo helten tatt av dage med en gang, og jeg måtte lagt ham vekk. Når det er sagt, så kunne kanskje «Rovdyret» passe inn i en norsk setting, siden alt foregår i Norge, mener Fjell.

Men han har ikke hørt noe konkret gjennom sin agent.

– Men hvem ser du for deg skal spille Anton Brekke da?

– Egentlig ingen. Han er jo verken spesielt stor eller liten, og jeg er sikker på at det vil være mulig å finne en. Jeg kan dog røpe at Vincent i «Tysteren» lignet ille på Christopher Walken da jeg skrev boka.

 

Terningdebatten

Filmen har fått til dels hard medfart, og det ble toere på terningen, fra henholdsvis Adresseavisen, Dagsavisen, NRK P3 og VG.

Veteran Per Haddal (Aftenposten) mener at filmen fortjener langt mer enn det. Kinosjefen her i byen er opptatt av at dette nå ikke er en diskusjon om terningen og kvaliteten, men en snakkis om at det ble en toer. Og han aner at avisene fikk en dose flokktendens over seg

– Du skal ikke bort ifra at dette kan være en slags mulighet for anmelderne å jekke ned Nesbø en smule, siden han er flink på det meste han holder på med, til og med å spille fotball, utdyper Jansen.

 

En enkelt film

– Fokuset tas vekk fra filmen som en enkeltstående film, og terningen blir snakkisen. Og hvis du som kinogjenger klarer å skru av engelsken (jeg innser at den an være et problem), at du fjerne filtrene som blir forsøkt pådyttet deg, så kan det gå bra.

– En toer er ingen fare i seg selv, men den blir nå samtaleemnet, og filmen får ikke stå på egne ben som en god fortelling, og det kan slå ut på våre besøkstall. Og et godt råd: Les ikke boken like før du skal se filmen. Da kan du fort havne i fella. For som sagt: Filmen er en helt egen versjon av boken på lerretet. Ikke en kopi, minner Jansen om.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.