Gå til sidens hovedinnhold

Katti Anker Møllers park – gledelig, positivt og viktig

Annette Thorsø Mohr ser gode grunner for at bibliotekparken bør får Katti Anker Møllers navn: – Opplysningstanken har alltid ligget som en forutsetning for alt Kattis arbeid for kvinner og barn.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At Fredrikstad kommune vil hedre Katti Anker Møller ved å oppkalle et sentralt sted, en plass eller en park etter henne, er viktig, positivt og gledelig.

Katti levde sitt voksne liv på Thorsø Herregård i Torsnes, senere Fredrikstad og var en banebryter i sin kamp for kvinner og barns velferd og rettigheter. Hun reiste landet rundt med sine modige og radikale foredrag. Hun blir omtalt som barnelovens mor og samfunnsforsker Rune Slagstad betegner Katti Anker Møller som en av Norges nasjonale strateger.

Hun var en pioner i arbeidet for kvinner og barns rettigheter og hun var sentral i oppbyggingen av den norske velferdsstaten.

Det er en verdighet og ro over henne der hun sitter med sine papirer.

Nå er tiden moden for Fredrikstad kommune å gi henne den heder hun fortjener i et slikt samfunnsperspektiv.

Rent prinsipielt bør stedet som skal bære Katti Anker Møllers navn være et sentralt i Fredrikstad, der folk ferdes. I tillegg bør det være et vakkert sted som gir mulighet for refleksjon. Katti ledet en modig kamp, hun fant kunnskap, inspirasjon og styrke gjennom å lese og reflektere mye.

Flere konkrete forslag på steder og parker er foreslått. Det er naturlig å tenke seg at bibliotekparken i Fredrikstad bør være et riktig valg. Der står allerede den vakre statuen av Katti Anker Møller laget av Birte Marie Løveid, finansiert av private midler. Det er en verdighet og ro over henne der hun sitter med sine papirer.

Det er gode grunner som taler for at bibliotekparken bør bære Katti Anker Møllers navn. Hun vokste opp på Sagatun i Hamar i et hjem preget av politikk og samfunnskritiske spørsmål, blant annet om demokrati, ytringsfrihet og likestilling.

Opplysningstanken har alltid ligget som en forutsetning for alt Kattis arbeid for kvinner og barn. Opplysning av kvinner spesielt og opinionen generelt, løper som en rød tråd gjennom arbeidet hennes. Folkeopplysning er også folkebibliotekets bærende ide. Forbindelsen mellom kunnskap, lesing og folkeopplysning er like viktig i vår tid som på Kattis tid.

At bibliotekparken i Fredrikstad endres til «Katti Anker Møllers park» vil være helt i hennes ånd.

Les også

Hva er problemet med «Katti Anker Møller-parken»?

Les også

Katti Anker Møller – et tverrpolitisk samarbeid

Kommentarer til denne saken