Gå til sidens hovedinnhold

Katti Anker Møller hedres endelig i Fredrikstad

«Nå kan vi endelig hedre en kvinne som har betydd så mye i vår historie.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er med stor glede vi ser at det legges frem et forslag for kultur- og miljøutvalget om at Katti Anker Møller (1868 - 1945) skal få gi navn til en plass i byen. Nå kan vi endelig hedre en kvinne som har betydd så mye i vår historie. 8. mars-komiteen, foreninger og enkeltpersoner har ved flere anledninger foreslått at hun må få sitt navn på en gate, bygning eller plass. Vi er takknemlige for at kommunen endelig har funnet et verdig område.

Katti Anker Møller satte kvinnehelse på dagsordenen. Hun var særlig opptatt av å bedre forholdene for ugifte mødre og barn født utenfor ekteskap. Hun tok opp kampen for en lovgivning som ville styrke den økonomiske og rettslige stillingen til barn født utenfor ekteskap og holdt foredrag over hele landet for å få gjennomslag for det vi kjenner som De Castbergske barnelover (1915). Loven ga alle barn rett til farens arv og navn. Katti Anker Møller fremmet også ideen om mødrelønn, det vi idag kaller barnetrygd, utbetalt til barnets mor.

Katti Anker Møllers mål var at kvinnene skulle bestemme over egne liv og egen helse, uten tvang og overtalelser. Viktig var derfor opprettelsen av Mødrehygienekontoret i Oslo i 1924, senere over hele landet, i Østfold i 1936. Her kunne kvinner skaffe seg preventive midler, kjøpe klær og annet til barnestell og lære om svangerskap og barsel. For at enslige mødre og barn skulle få en god start sammen, jobbet hun for å opprette fødehjem. Mødrehjemmet for Østfold kunne åpne i Sarpsborg i 1917.

Fredrikstad kommune foreslår det flotte grøntområdet mellom Motorfabrikken og Båthusteateret på Kråkerøy-siden tilegnet Katti Anker Møller. Det synes vi er et veldig godt valg, passe størrelse, et område i sentrum der byens innbyggere møtes til rekreasjon og som kommunen har ivaretatt med flott beplantning.

Les også

Oppfordring: Børst støv av gamle heltinner!

Kommentarer til denne saken