Historien er faktisk litt artig, og vil kreve sin detektiv for å finne svar.

For i rådhusets femte etasje har de et lager, og Agerup har gjennom mange år lagt merke til et fargerikt bilde som har stått der og samlet støv. Bildet røper ikke mye, men bokstavene PA og Sobert kommer frem, men det er ingen ledetråder som sier noe om vi snakker om maler eller tittel. Et annet sted står det åtte med romertall XIII over 10 (X), så kan det kanskje bety at det er fra 1980?

– Det bilder har ikke vært hengt opp noe sted, og i femte etasje har vi nok på veggene, forklarer varaordføreren.

Les også: Nå vet vi mer om hva leserne våre vil ha

Byttet ramme

– Men hva har dere gjort med bildet før utstillingen?

– Rammen var såpass stygg at vi fikk byttet den. Og nå synes jeg det et riktig så artig bilde. Det er litt 70-tall i stilen, og det kan se ut som det er en slags papirmasse-/gipsteknikk.

Men det er mange løse tråder, og jeg vil veldig gjerne vite om hvem kunstneren er, og hvor gammelt det er. Jeg vet heller ikke hvor lenge det har vært i kommunens eie, sier Agerup.

Les også: Velg blant 50 bilder på artoteket

Lånerne kan hjelpe

Det er altså bakteppet for det lille mysteriet når artoteket åpner i overlyssalen over aulaen i biblioteket fredag, og holder åpent gjennom helgen.

Publikum er velkomne til å se på lokal, nasjonal og utenlandsk kunst, og muligens bestille ett bilde eller to for avhenting neste uke. I rommet henger det rundt 50 bilder.

Prosjektleder Siri Kolle sier de tar imot bestillinger gjennom helgen, men utdelingen kan først starte neste uke.

Les også: Kritikerrost Manstad-poet: – Farstapet har preget meg 

Lånekravene

Du må være over 20 år, ha lånekort og ha innboforsikring før du kan henge kommunens kunst opp hjemme hos deg selv. Tre måneder er lånetiden, med mulighet for en forlengelse på nye tre måneder. Men det avhenger av pågangen.

Studenter med tomme vegger kan være en målgruppe.