Aldri har jeg trodd at jeg skulle ønske et militærkupp velkomment, men det er kanskje det eneste som nå kan redde verdensfreden. Når en nasjon ledes av en tilsynelatende paranoid despot som åpenbart drømmer om å sette sine spor i verdenshistorien tilsvarende en annen maktsyk landsmann som sendte millioner av sine egne i døden, da finnes det få virkemidler tilgjengelig.

En trigger-happy amerikansk general ville kanskje i en parodisk krigsfilm på 50-tallet ha sagt «nuke the sucker», men i dag er det bare Putin som truer med atomvåpen. Ifølge «Nuclear Handbook» skal den tidligere KGB-agenten ha kontroll over 6.257 atomstridshoder.

Ikke særlig lystig lesning når påstått kyndig personell også begynner å avstandsdiagnostisere den russiske presidenten for sterke mentale forstyrrelser.

Den amerikanske presidenten har for øvrig et tilsvarende antall ødeleggelsesvåpen til rådighet, og så langt har denne terrorbalansen gjort verden «atomfri» siden 9. august 1945, da Nagasaki opplevde at angrepet på Hiroshima tre dager tidligere ikke skulle bli et engangstilfelle.

Nå spørs det bare om det finnes nok kloke hoder igjen i den russiske makteliten, eller om de bare er en gjeng med aldrende nikkere som tviholder på formuene sine og nostalgisk drømmer om Sovjet-tiden da invasjoner, maktovergrep og atomtrusler på kryss og tvers var standard prosedyre.

Vi trodde kanskje da Muren falt 1989 og Sovjetunionen ble oppløst to år senere at det skulle bli «Peace for our time», slik den britiske statsministeren Chamberlain håpefullt erklærte i september 1938 etter å ha forhandlet med Barte-Adolf i München.

Året etter rullet den tyske krigsmaskinen gjennom Polen bare en uke etter at nazister og stalinister hadde undertegnet Molotov-Ribbentrop-pakten som satte opp hvordan de to nasjoner skulle dele Europa mellom seg.

Så man skjønner hvilke idealer dagens russiske president faktisk forfekter.

Man forstår også ganske kjapt hvilke sykelig trekk denne personen har, når man ser han sitter ensom ved enden av møtebordet, fem, seks meter unna sitt eget regjeringskabinett ved den andre enden av bordet.

Hans oppførsel mot franske og tyske statsledere var altså ikke bare hersketeknikk, det var åpenbart like mye av frykt for å bli smittet av en sykdom som så langt har sendt nærmere 350.000 russere i jorda uten at presidenten har brydd seg nevneverdig.

Da koster det sikkert heller ikke mye å drepe uskyldige sivile i nabolandet. Det syke målet er åpenbart å gjenskape fortidens russiske imperium, om det nå var Ivan den grusommes Russland på 1500-tallet eller Josef den grusommes Sovjetsamvelde på 1900-tallet.

Den kortvokste presidenten – ja, mange eksperter ynder å forklare hans nåværende maktsyke, bøllete fremferd og tilnærmede psykopatiske trekk med sine beskjedne 168 centimeter. Noen kaller det Napoleon-komplekset som hevder at stuttvokste er mer aggressiv, sjalu, misunnelige – og maktsyke enn folk som rager høyere. (Teorien er heldigvis ikke faglig dokumentert, så du bør ikke begynne å skule på naboen!)

Men i dette tilfellet finnes det andre utslag: Å betegne folkevalgte politiske kolleger fra det som i samme setning kalles broderfolk – ja egentlig russere, som narkomane nynazister kan kanskje være indremedisin for hjernevaskede nasjonalister, ortodokse religiøse og romantiske Sovjet-drømmere, men da burde han kanskje også stemplet dem som ateister og homofile for å fylle på med alle nasjonale fobier.

Spørsmålet er nå hvor mange unge menn det russiske folket tåler å få hjem i likposer? Vil vi få en folkereisning på grunn av dette? Vil oligarkene i sinne over sanksjonerte og krympende pengebinger alliere seg med maktens offiserer og avsette den isolerte presidenten? Vil russisk næringsliv som bortsett fra olje- og gasseksport, mineraler, våpenindustri og hvete stort sett er en internasjonal mygg, forsøke å redde stumpene ved å gjøre revolusjon mot det isolasjonistiske og kleptokratiske maktapparatet?

Vil det russiske folket rett og slett ta tilbake noe av den spede friheten de hadde etter at Sovjetunionen smuldret opp, eller vil de heller la denne gale mannen styrte verden ut i undergangen bare for å kunne bli litt høyere på seg selv i sin dype gullbelagte bunker?