Gå til sidens hovedinnhold

Kampen mot pengegaloppen i barneidretten må fortsette!

«Vi registrerer derfor med bekymring at 3 av 10 foreldre har valgt ikke å introdusere barn for visse idretter fordi det er for dyrt.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bredde- og barneidretten skal være inkluderende, ikke føre til utenforskap. Den skal skape glede, samhold og opplevelser for alle – uavhengig av bakgrunn og foreldres inntekt. For å få til det, må alle barn ha råd til å delta.

Stadig flere foreldre uttrykker at barneidretten har blitt et pengesluk. I en fersk undersøkelse fra SpareBank 1 sier nesten 7 av 10 at de mener barneidretten har blitt for dyr. Det mest urovekkende er at tallene øker. Vi registrerer derfor med bekymring at 3 av 10 foreldre har valgt ikke å introdusere barn for visse idretter fordi det er for dyrt.

Samtidig har hele 15 prosent valgt å ta ut barnet av en idrett fordi det er for kostbart. Nesten 2 av 10 har måtte benytte kreditt for å få råd til å kjøpe sportsklær eller utstyr til barna de siste tolv månedene. I en typisk skoleklasse hvor alle er med på en aktivitet, vil det da være fem elever hvor foreldrene har lånt penger for å få råd til utstyr. Hvis dette fortsetter, vil barn falle utenfor og talenter forsvinne.

Vi tror gjenbruk av utstyr er en viktig del av løsningen for å komme kostnadene til livs. Det er vi ikke alene om, halvparten av norske foreldre mener nettopp tilgang til rimeligere utstyr er noe av nøkkelen. Mange klubber og idrettslag landet rundt har gode løsninger for gjenbruk av blant annet skiutstyr, og vanligvis har SpareBank 1 Østfold Akershus sammen med lokale klubber arrangert byttehelger på høsten. Her har brukt, men fortsatt flott utstyr skiftet eier for en rimelig penge. Mange barn har smilt og gledet seg over «nytt» utstyr uten at mor og far har vært nødt til å bla opp mange tusen kroner for nye ski, sko og staver til den håpefulle tiåringen.

I år har dessverre koronaen satt en stopper for Byttehelgen. Likevel er det fortsatt fullt mulig å kjøpe brukt, og vårt fokus på gjenbruk står like sterkt. Skiklubber og idrettslag som Stjernen Ung har flere gode løsninger for å holde kostnadene i idretten nede, men vi kan alle gjøre mer. Sammen må vi fremsnakke brukt utstyr, rundt middagsbordene og i alle andre sammenhenger.

Les også

Klart for byttehelg i Stjernehallen – du kan sikre deg skijakka til en VM og OL-vinner

Vi trenger ikke det nyeste utstyret for å kunne prestere på høyt nivå eller glede oss over å gå på ski, sykle eller spille fotball. Mange topputøvere har begynt sin fantastiske karrière på nettopp arvede ski, eller med brukte skøyter på føttene. Det var ikke nytt utstyr fra barnsben av som førte dem til topps, men selve idrettsgleden.

Det er lyspunkter å spore. Nesten halvparten av norske foreldre sier nemlig at de har kjøpt brukt sportsutstyr eller -tøy til sine barn eller seg selv. Nærmere 8 av 10 sier de er villige til å kjøpe brukt utstyr for å spare penger. Det er bra. Det vitner om at viljen til å kjøpe brukt utstyr er til stede. Da gjelder det å fylle denne etterspørselen. Vi vet det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. Få det frem i lyset og la andre i klubben få muligheten til å kjøpe det.

I Stjernen Ung har vi kjøp og salg-grupper i sosiale medier, rabattavtaler med leverandører og andre løsninger slik at alle som vil delta kan være med. La nye barn få smile og glede seg over utstyret som pjokken din har vokst ut av. På den måten kan vi alle bidra til inkluderende aktiviteter og idrettsglede for flere.

I tillegg er vi helt enige om at gjenbruk av utstyr bærekraftig. Det er en fin bonus. La oss sammen heie frem brukt!

Les også

Skal vi redusere kostnadene i norsk barneidrett må vi tenke nytt – eller rettere sagt brukt

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.