Gå til sidens hovedinnhold

Kampen for like vilkår er ikke over

Helga Aakre etter 8. mars: – Man skulle tro kjønnet du blir født med ikke setter kursen for hva du statistisk sett har sannsynlighet for å bli utsatt for.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Søndag var det 8. mars. En viktig dag å markere. I 1913 fikk kvinner i Norge stemmerett på like vilkår som menn. I 2020 er kampen for like vilkår ikke over.

På ungdomsskolen var vi en aktiv og frempå jentegjeng som hevet stemmen, diskuterte engasjert ulike samfunnsspørsmål og dannet klubben Bjørnelabb. Vi opplevde vi måtte kjempe litt ekstra for å bli hørt. Det er over 30 år siden.

Man skulle tro kjønnet du blir født med ikke setter kursen for hva du statistisk sett har sannsynlighet for å bli utsatt for. Man skulle tro at definisjonsrammen på kjønn ikke skulle blitt mindre, men større.

Vi trenger et oppdatert kvinnesyn. Dessverre er det slik at kvinner må kjempe for rett til å bestemme over egen kropp, rett til lik lønn for likt arbeid, selvstendighet og uavhengighet. Vi har flere kvinnelige ledere i dag enn for noen år siden, men fortsatt er det slik at kvinner gjennomsnittlig bare tjener 87 prosent av hva menn tjener. (SSB 2018)

8. mars i Fredrikstad hadde gode arrangementer gjennom en hel uke. Søndag ble den avsluttet med 8. marstog med hovedparolen Solidaritet med verdens kvinner. Kvinner blir kjønnslemlestet, kvinner blir voldtatt som våpen i krig, kvinner dør etter utrygge aborter og fødsler, og i hjemlige trakter blir kvinners selvbestemmelse over egen kropp brukt som politisk forhandlingskort.

Avsluttet dagen med å se Women – en dokumentar av Arthus-Bertrand og Anastasia Mikova. De har reist verden rundt og gjort 2000 intervjuer med kvinner fra 50 forskjellige land, med vidt forskjellige livserfaringer, kultur, livssyn og sosioøkonomiske forutsetninger. Hva vil det si å være kvinne? Snarere enn å forsøke å finne frem til et fasitsvar, lar filmen kvinnene snakke og gir et mangfold av svar. Et overveldende fotoalbum. En sterk, sår og vakker film.

Jeg er kvinne, feminist og er stolt av den mangfoldig betydningen.

Selv om likestilling er et prinsipp i alle menneskerettighetsavtalene, undertrykkes kvinner fortsatt over hele verden.

Kvinners rettigheter er menneskerettigheter.

Likestilling og likeverd betyr å gi like muligheter og samme rettigheter til alle.

Lik fordeling av makt og innflytelse.

Frihet fra undertrykking og vold.

Likestilling og rettferdighet er en solidaritetskamp.

Likestilling handler om likeverd og arbeid mot diskriminering grunnet funksjonsevne, seksuell orientering, alder, etnisitet, religion.

Likeverd betyr at vi ikke skal dømmes ut fra opphav i biologi, og vi må fortsette kampen også i dag.

La oss alle ta ansvar for likeverd både hjemme, i vennegjengen, på skolen, arbeidsplassen eller i politikken. Jeg er stolt av å være kvinne, stolt av å være del av et parti som arbeider for rettferdighet, mangfold og solidaritet.

LES FLERE INNLEGG OM 8. MARS

Kommentarer til denne saken