Dagen Kongen åpnet sykehuset lå de første pasientene allerede på gangen

Allerede få uker etter at det nye sykehuset åpnet, er de første pasientene plassert på gangen. (Illustrasjonsfoto: Johnny Helgesen)

Allerede få uker etter at det nye sykehuset åpnet, er de første pasientene plassert på gangen. (Illustrasjonsfoto: Johnny Helgesen)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er en skandale at pasienter er blitt liggende på gangen i det nye Kalnes-sykehuset.

DEL

Det mener Mona Larsen, som er leder for Brukerutvalget i Sykehuset Østfold.

Samme dag som Hans Majestet Kong Harald offisielt åpnet det nye sykehuset på Kalnes, fikk hun høre at en pasient var blitt lagt i korridoren på sykehuset. SA har fått tips om at det ikke bare gjelder en pasient, men flere.

– En pasient er for mye

– Én pasient på gangen er uansett én for mye. Det bryter med alle prinsipper at sykehuset legger pasienter i korridorene. Jeg føler at det er respektløst overfor de syke. De som blir innlagt på sykehus er tross alt veldig syke, og det er ikke akkurat god helse å bli liggende på gangen. Der finnes det jo for eksempel ikke noe medisinsk teknisk utstyr, påpeker Larsen.

Hun mener pasientene på Kalnes har krav på en trygg og og kvalitetsmessig god behandling.

– Det får de ikke hvis de ligger i korridoren, hevder Larsen.

Kritisk: Mona Larsen i Brukerutvalget er sterkt kritisk til at pasienter er plassert i gangen på Kalnes.foto: jarl m. andersen

Kritisk: Mona Larsen i Brukerutvalget er sterkt kritisk til at pasienter er plassert i gangen på Kalnes.foto: jarl m. andersen

Hvis sykehuset begynner å tillate korridorpasienter på Kalnes, frykter hun at det også blir «greit» å gjøre det framover.

– Jeg undrer meg også litt over at det var få pasienter på sykehuset da flyttingen til Kalnes skulle gjennomføres. Hva er grunnen til det? Østfolds befolkning kan jo ikke plutselig ha blitt mye dårligere, kommenterer Larsen.

Hun mener kommunehelsetjenesten må ta et større ansvar for de ferdigbehandlede og utskrivningsklare pasientene året rundt. Ikke bare i forbindelse med flyttingen.

Skal konfronteres

– Samspillet med kommunehelsetjenesten må bli bedre, slik at vi får en raskere rullering av pasienter. Men uansett så må sykehuset rydde opp i dette nå. De er de som har ansvar for de kritikkverdige forholdene. Jeg synes dette er underlig, for sykehuset er dimensjonert for å betjene Østfolds befolkning, sier Larsen til SA.

Brukerutvalget har faste møter med sykehusledelsen, hvor ulike temaer blir diskutert.

Ikke rom til alle: Før åpningen gikk Sykehuset Østfold høyt ut og lovet at alle pasienter skulle få enerom. Men nå har pasienter allerede havnet på korridoren.

Ikke rom til alle: Før åpningen gikk Sykehuset Østfold høyt ut og lovet at alle pasienter skulle få enerom. Men nå har pasienter allerede havnet på korridoren. Foto:

– Vi kommer til å konfrontere sykehusledelsen med korridorpasientene. Det er vi nødt til å gjøre. For også Brukerutvalget i Østfold har holdt fanen høyt og sagt at ikke det skal være korridorpasienter på Kalnes, understreker Larsen.

– Skal løses

– Vi tar dette problemet på høyeste alvor, forsikrer viseadministrerende direktør Tore Krogstad.

Han beklager på det sterkeste overfor pasienter som er blitt lagt i korridorene på Kalnes.

– Korridorene er verken bygget eller innredet for å huse pasienter. I tillegg har vi flagget høyt og tydelig at vi ikke skal ha korridorpasienter på Kalnes. Det står vi for fortsatt, men med slike uttalelser blir selvfølgelig fallhøyden mye større. Jeg forstår at både pasienter og ansatte - som har hatt forventninger om at alle skal få enerom - reagerer, sier Krogstad til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Men vi jobber hele tiden for å løse utfordringene. Og vi tror at flere konkrete tiltak skal gi resultater ganske raskt, legger han til.

Stor pasient-pågang

Ifølge viseadministrerende direktør har ikke omfanget av pasienter på gangen vært veldig stort.

– Det er hovedsaklig de to siste ukene det har vært et problem. Årsaken til det er komplekst, sier Krogstad.

En av grunnene er at det nå er stor pågang av pasienter inn på sykehuset.

– Jeg har akkurat fått inn den siste oversikten nå, som viser at vi har den nest høyeste pågangen av pasienter i november sammenlignet med de fem siste årene. På akuttmottaket har vi større pågang enn på Ahus, som har et større opptaksområde. Vi må se nærmere på hva dette skyldes.

Krogstad opplyser også at sykehuset har en utfordring med å få sendt ferdigbehandlede pasienter videre ut til kommunene.

– I tillegg har vi tatt i bruk et høyteknologisk sykehus, med mange småelementer som fortsatt ikke fungerer slik de skal. Det gjør arbeidsprosessene tregere, innrømmer Krogstad.

Krevende situasjon

Han nevner blant annet rørposten, som fortsatt ikke fungerer. Sykehuset vet ennå ikke når det er oppe og går.

– Vi har dessuten store problemer innen laboratoriemedisin. Telefoni-systemet gir oss også utfordringer. Summen av alle disse enkeltelementene gjør situasjonen krevende, kommenterer han.

Krogstad gjentar at sykehuset jobber hardt for at alle skal ligge på enerom.

– Jeg skulle gjerne ha tryllet og sagt at alt er løst til i morgen. Men det er dessverre ikke mulig. Vi kan imidlertid skimte lys i tunellen, og jeg kan love at vi jobber kontinuerlig for å løse problemene. Men ikke alt ligger i våre hender. Vi er også avhengig av at fastlegene, kommunehelsetjenesten og leverandører av det tekniske utstyret bidrar.

Han synes ikke det er spesielt konstruktivt å bruke tid på å diskutere om det nye sykehuset er underdimensjonert.

– Det er dette sykehuset vi har, og vi må gjøre det beste ut av det, kommenterer Krogstad.

Artikkeltags