(Nettavisen) Juletrærne er nå på plass eller på vei inn i norske stuer. Noen dyrere enn andre. I forrige uke skrev Nettavisen om priskrigen på ekte juletrær, der man får det billigste grantreet til under hundrelappen.

Men selv om mange tyr til et lavpristre nå som det er dyrtid, er det fortsatt en del som velger et mer kostbart plastjuletre.

– Vi har svært god salgsutvikling på alle kunstige juletrær, også i den høye enden av prisskalaen, forteller daglig leder i Hageland-kjeden, Øyvind Krohn, til Nettavisen.

– Må ha det i mange år

De siste årene har salget av kunstige juletrær i Norge skutt i været, og mange har byttet ut det ekte juletreet med plast.

Det faller ikke i god jord hos Naturvernforbundet.

– Jeg synes det er rart at folk velger å bidra til mer plastforurensing enn nødvendig, sier Naturforbundes leder, Truls Gulowsen, til Nettavisen, og påpeker:

– Du må ha plastjuletreet ditt i veldig mange år for at det skal være noen som helst miljømessig begrunnelse for å bruke olje og produsere plast til å pynte stua. Så vi skjønner ikke helt hvorfor det er så mange som ønsker å satse på plast.

Hageland, som har hagesentre over hele landet, selger nå kunstige juletrær fra 599 og opp til hele 34.999 kroner.

– Det dyreste treet er på 4,5 meter og har 2200 lys. Så langt i år har vi mer enn doblet salget på det nevnte treet på 4,5 meter, sier Krogn. Han ønsker imidlertid ikke å gå ut med eksakte salgstall.

– Høres helt vilt ut

– Hvem er det som kjøper de dyreste trærne?

– Dette er naturlig nok et relativt smalt produkt da målgruppen i første rekke er bedriftsmarkedet og da gjerne hoteller, kjøpesentre eller større kontorbygg. Dette gjelder stort sett for alle våre modeller over tre meter, sier Krohn.

Doblingen i salget av kostbare plasttrær, viser at forbruket er for høyt, ifølge Gulowsen i Naturvernforbundet.

– Det høres helt vilt ut å bruke 35.000 kroner på et juletre i plast. Det understreker også at de er ganske mange i dette landet som har uforholdsmessig god økonomi, sier han, og samtidig understreker:

– De aller fleste statistikker viser at det er de som har penger som også har det største miljømessige fotavtrykket, både gjennom store hus, mye reising og forbruk av ting. Det gjenspeiles også i jula, enten det er plastjuletrær eller gaver.

Gulowsen mener jula burde ha et helt annet fokus enn et høyt forbruk.

– Jula er så mye mer enn gran i stua og gaver. Dette er jo en god tid for tradisjoner, refleksjon og å være sammen med familie og venner. Vår oppfordring er å tenke mer samvær enn forbruk, sier Gulowsen.

– Kan ende på dynga

Han frykter rett og slett at forurensning fra juletrærne vil havne i naturen.

– Plast kan jo gjenvinnes hvis det er en forutsigbar type plast. Hvis det ikke er designet for gjenvinning, og man blander plast med ulik kvalitet, med pynt og elektronikk, så er det ikke et gjenvinnbart produkt i praksis, sier han, og legger til:

– Da går det enten på dynga eller det blir forurensing underveis i sin levetid ved at ting lekker ut og brekker av, eller at det kanskje ender opp i forbrenningen.

– Men for dem som har allergi er det jo en fordel å ha et plastjuletre?

– Allerginisjen er der og er ganske åpenbar. Da kan man velge plastjuletrær eller ta en annen busk inn i stua. Mange allergikere kan også ta et sprøytefritt juletre, sier Gulowsen.

– Det bekymrer meg

Også hos hagekjeden Plantasjen øker salget av kunstige juletrær.

– Juletresalget er godt i gang, og vi ser også i år en økende interesse for både ekte og kunstige juletrær. Juletreet ser ut til å beholde sin svært sentrale plass i rekken av norske juletradisjoner, fortalte markedssjef Vibeke Næss i Plantasjen til Nettavisen forrige helg.

Norsk Juletre, som er bransjeorganisasjonen for norske juletreprodusenter, er imidlertid bekymret over den nye trenden.

– Det bekymrer meg, og så forundrer det meg litt at folk har lyst til å ha dette Kina-produktet av olje inn i husene sine, sa daglig leder Heidi Amundsen i Norsk Juletre til Nettavisen i forrige uke.

Et kjapt søk på nettet viser at det er mulig å kjøpe kunstige juletrær opp til 45.000 kroner. De fleste store kjedene selger plastjuletrær. Hos Coop Obs selges det dyreste kunstige juletreet til 9999 kroner, hos Jernia er høyeste pris 4500 kroner og hos Ikea 1299 kroner.