Gå til sidens hovedinnhold

– Det er bare gran som er ekte juletre

Kunden ville ha gran, og selgeren synes ikke furu er noe særlig til juletre. På 14. året kommer Steinar Skaar (58) fra Bergen til Fredrikstad for å selge juletrær på Ørebekk.

Artikkelen er over 7 år gammel

– Vi prøvde et par år med furu, men det gikk ikke. Den var for pjuskete.

Juletreselger på 14. året, Steinar Skaar (58) er helt sikker i sin sak, og sverger til enten klassisk gran eller edelgran.

LES OGSÅ: Du vil ikke tro hva Norges dyreste juletre koster

FAVORITT: – Gran lukter jul, mener juletreselger Steinar Skaar (58). (Foto: Erik Hagen)

– Lukter jul

– Fordelen med den klassiske granen er at den lukter jul. Ulempen med den er at den drysser mye, sier han.

– Jeg har best samvittighet når jeg selger edelgran til folk. Den kan allergikere ta i med god samvittighet, og den drysser nesten ikke, mener Skaar.

– Det får ikke hjelpe. Det må være gran. Og helst norsk gran, men denne er vel dansk, fastslår 89 år gamle Hans Pettersen, som er på juletreinnkjøp sammen med sitt barnebarn Kristoffer Mikalsen (20).

– Du går fremdeles rundt juletreet?

– Nei, ikke nå lenger. Jeg fylelr snart 90 år. Jeg snurrer treet rundt istedet, spøker 89-åringen, som etter nøye inspeksjon velger sin julegran av året, og får den pakket i netting.

LES OGSÅ: Grønt, glitrende og plast

TO GENERASJONER: Kristofeer Mikalsen (20) og bestefar Hans Pettersen (89) synes det viktigste er at treet er av gran, og at det er jevnt og pent. (Foto: Erik Hagen)

14 års erfaring

Imens gir juletreselger Skaar gode råd om vanning. Han snakker engasjert på klingende bergensdialekt, og svært mange kjenner ham i Fredrikstad, selv om han kommer fra Vestlandets hovedstad.

– Jeg har reist ned hit siden 2001 for å jobbe noen uker som juletreselger, for avvekslingen skyld, sier Steinar Skaar, som hvert eneste år tar seg fri fra jobben som drosjesjåfør, for å bidra til julestemning fra fast plass på Ørebekk helt siden 2002.

– Siden du bare har julegran eller edelgran til salgs, er det mange som spør etter furu?

– Ja, det er det veldig mange som vil ha, men for det første var de trærne vi fikk tak i så pjuskete, og at de nesten ikke lot seg selge de to årene vi forsøkte, og siden har vi ikke fått tak i furu av god nok kvalitet, sier juletreselgeren.

SE VIDEO: Her er juletreselgerens beste vanningstips

Kommentarer til denne saken