Hilde Hagerup, som sammen med søster Hanne og pappa Klaus, har stått for manuset, håper mange vil gjøre «Snøfall» til en del av førjulstiden. Selv er hun litt rørt etter å ha sett første episode sammen med et knippe barn og representanter fra pressen.

– Søsteren min fikk ideen helt tilbake i 2012, så dette har vært en lang prosess. Det er virkelig moro å se at den grunnleggende ideen, som handler om magisk juleglede, og julenissens fantastiske verden, er blitt så godt ivaretatt. Castingen er fantastisk, karakterene riktig skinner, mener hun.

På spørsmål om hva slags følelser hun vil at vi som seere skal sitte igjen med, sier hun:

Fakta om «Snøfall»

* Sendestart torsdag 1. desember på NRK Super klokka 18:00, og på NRK1 klokka 18:35.

* «Snøfall» er NRKs første egenproduserte julekalenderen siden «Julekongen» (2012)

* Historien om Selma er skrevet av Klaus, Hanne og Hilde Hagerup (far og døtre) og Synne Teksum, som også har stått for regien.

* Den handler om Selma, som bor med Ruth, men som finner veien til eventyrverdenen «Snøfall», der hun møter selveste Julenissen.

* Som seg hør og bør teller julekalenderen 24 episoder.

* En egen «Snøfall»-app kan lastes ned fra onsdag 30. november.

* I rollene møter vi Siri Skjeggedal (Høvik), Kevin Haugan (Bekkelaget), Even Aakre (Gamle Aker) og Charlotte Myrset (Besserud).

* I de voksne rollene møter vi blant andre Trond Høvik (julenissen), Kjersti Elvik (Ruth), Vidar Magnussen (nissens sekretær) og Iselin Skjævesland Shumba (Hjerterud). (©NTB)

– Vi ønsker å skape julestemning og eventyr i stuene. Det er et fantastisk privilegium å få fortelle historier for barn. Og kanskje er dette den første julekalenderen noen barn får et forhold til, tenk om «Snøfall» bli en del av førjula for mange fremover. Det er litt stort å tenke på.

Kritikk

Serien, hvor også regissør Synne Teksum har vært med på manuslaget, har rukket å få kritikk. I «Snøfall» bor hovedpersonen Selma sammen med naboen Ruth, som blir fremstilt som både streng og rigid. Det har fått Norsk Fosterhjemsforening til å reagere.

Bildeserie

"Snøfall" - julekalender på NRK

 

– Vi tar reaksjonene på alvor. Men Ruth er ikke en representant for fosterforeldre, like lite som tanten til Harry Potter representerer alle tanter. I fortellingen vår er Ruth naboen som blir satt til å være omsorgsperson på midlertidig basis, sier Hilde Hagerup – som fremholder at dette først og fremst er snakk om en karakter i et eventyr.

– Og det tror jeg barna forstår. Dersom vi helt skal unngå vanskelige følelser mellom barn og voksne, så får vi ikke historier som «Brødrene Løvehjerte» og «Harry Potter».

Hun legger til:

– Jeg håper at folk ser at serien vår er tuftet på verdier som varme og kjærlighet. Det er ren juleglede, og en kjærlighetshistorie, vi har ønsket å skape.

Spiller mot en hund

Kjersti Elvik, som spiller Ruth, sier at karakteren hun spiller legger ut på en stor og emosjonell reise.

– Ruth er nok streng, men hun er jo først og fremst usikker og klønete, sier skuespilleren når hun møter pressen iført kardigan og ullskjørt.

– Når jeg kler på meg dette, da blir jeg Ruth med én gang. Da er det fram med timeglass og petimeter, ler hun – og tenker på serien som en unik mulighet til å snakke med barn om temaer som tilhørighet, samhold og familie.

På spørsmål om hva som har vært det vanskeligste med rollen, sier hun:

– Å spille min rake motsetning! Å være alvorlig hele tiden har virkelig vært en utfordring. Jeg har måttet kjempe mot å sprekke opp i smil og latter så mange ganger. Det har også vært litt krevende å spille mot en hund, ler hun. Og legger til at hun håper serien setter folk i julehumør.

– «Snøfall»-universet skal få deg til å glemme julestresset, leke mer og synke inn i julemagien. Det synes jeg er superfine budskap.