Gå til sidens hovedinnhold

– Ribberekord på grensen

Artikkelen er over 7 år gammel

– Vi selger betydelig mer svineribbe i år, sier butikksjef Ole Jørgen Lind hos Maximat på Nordby.

– Sammenliknet med i fjor ser det ut til at vi kan komme til å selge mellom 10 og 20 tonn mer ribbe i løpe av julehandelen i år, sier butikksjefen.

Fra to land

Bare til denne ene butikken på den andre siden av grensen er det bestilt inn 70 tonn svineribbe i år, men allerede nå ser dette ut til å bli for lite.

– Vi solgte rundt 70 tonn i fjor, men fortsetter det slik som nå, kommer vi til å passere 80 tonn og muligens nærme oss 90 tonn, sier Ole Lind.

– Hvor kommer Nordby-ribben fra?

– I hovedsak fra Sverige, men kniper det med leveransene, henter vi også noe fra Danmark.

SE VIDEO: Ingen varer er større enn svineribba:

Ikke tysk

– Det hevdes at det lønner seg å reise lenger sør i Sverige for å handle enda billigere, og at varene på grensen er importert fra Tyskland og andre land?

– Vi selger nesten bare svensk kjøtt av høy kvalitet, og importerer absolutt ikke fra Tyskland, sier Lind, som avviser at det lønner seg å kjøre forbi butikkene i grenseområdet.

– Du kan sikkert spare en krone på en pakke cornflakes hvis du kjører til Göteborg, men vi selger i hovedsak den samme kyllingen som lenger sør, og vi er mellom 30 og 50 prosent billigere på mange varer sammenliknet med norske priser, sier Lind, som mener det skal mye til å få det til å lønne seg for en norsk familie å reise videre sørover for å handle.

LES OGSÅ: – Vi skal være billigere enn grensebutikkene

Nå øker trykket

Ole Lind sier den store ribbesesongen starter allerede 1. november, og varer helt frem til julen er her, men det er de kommende to ukene som tradisjonelt pleier å være de travleste.

Ingen dagligvarer kan konkurrere i mengde med svineribbe, som troner helt øverst på salgstoppen i disse dager. Men siden julen nærmer seg, er også kylling, bacon, ost og andre meieriprodukter på mange handlelister – sammen med den tradisjonelle tobakken.

– Pinnekjøtt?

– Nei, det selger vi svært lite av her.

– Hvorfor er økningen så stor når det gjelder svineribbe i år?

– Det har vært lite fokus på denne varen på norsk side i år, og vi er langt unna situasjonen for 3-4 år siden, da det var ribbekrig, sier Ole Lind, som tilhører én av de grensehandel-butikkene som merker en slik situasjon aller best, siden 95 prosent av kundemassen kommer fra Norge.

Satser lenger sør

Kampen om de norske kundene på svensk side av grensen tilspisser seg.

Kenneth Myrvold, tidligere kalt «Kongen av Svinesund», flyttet fra Kråkerøy til Strömstad.

Han er tidligere driver av både Kjøtthallen og Eurocash, og mener han skal kunne bygge opp en kundemasse som består av 40 prosent nordmenn, 15-20 minutters bilvei sør for grensebutikkene på Svinesund, og 50 minutters kjøring fra Fredrikstad.

600 millioner kroner er brukt på et nytt 40.000 kvadratmeter stort kjøpesenter i Tanum.

SE VIDEO: «Kongen av Svinesund» har vokst seg større.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.