Vil skape fremtid i by-skyen

Store planer: – Energiforbruket til verdens digitale tjenester vil i følge Gartner vokse med 50 prosent frem mot 2020. Datasenteret i fjellhallen på Kråkerøy vil tilby nye etablerere både ren og rimelig kraft, sier gründer Helge Gallefoss. FOTO: WENCHE MARIE JACOBSEN

Store planer: – Energiforbruket til verdens digitale tjenester vil i følge Gartner vokse med 50 prosent frem mot 2020. Datasenteret i fjellhallen på Kråkerøy vil tilby nye etablerere både ren og rimelig kraft, sier gründer Helge Gallefoss. FOTO: WENCHE MARIE JACOBSEN

Av

– Fremtiden bor i «skyen» over et berg på Kråkerøy, mener gründer Helge Gallefoss. Datasentralen i fjellhallen vil trekke mange nye arbeidsplasser hit, tror han.

DEL

Helge Gallefoss er en av dem som Fredrikstad kommunes næringssjef Helge Hasvold trekker frem som en type gründer å heie på. Dette fordi han er kreativ, vågal og tenker ut over landegrensene.

– For innadvendt

Næringssjefen er blitt utfordret på tanker om fremtiden for byens næringsliv. Etter mange tiår med utadrettet eksportvirksomhet, er byens næringsliv nå blitt litt for innadvendt, mener Helge Hasvold.

– Økonomien vår krever det motsatte. Vi trenger derfor de visjonære igjen, de som ser de store muligheter og de store markedene.

Fredrikstad kommune applauderer derfor planene om et stort datasenter i fjellhallen ved den gamle FMV-dokka.

– Hvorfor skal de store globale aktørerene Google og Amazon styre alt av digital lagring i sine «skyer»? Da har de også hendene på alle nye, gode ideer. Vi kan skape en slik trygg sky her lokalt. Men dataene må jo bo et sted, og det blir i den flere tusen kvadratmeter store fjellhallen på Kråkerøy, sier Helge Gallefoss som kaller seg seriegründer. Blant annet var han med å etablere Medielab, det første internettselskapet i Norge samt Norges første nettbutikk, Onlineclub.

Grønn datakraft

Gallefoss' planer bygger videre på den viktigste årsaken til at Fredrikstad i de to forrige århundrene vokste seg stor og sterk som industriby, nemlig beliggenheten ved Glommavassdraget.

VIKTIG FOR FREMTIDEN: Glommavassdraget her gjennom hele  historien vært viktig for Fredrikstads vekst. Sånn er det fortsatt.

VIKTIG FOR FREMTIDEN: Glommavassdraget her gjennom hele historien vært viktig for Fredrikstads vekst. Sånn er det fortsatt.

– Digitale tjenester er verdens raskest voksende, kraftkrevende industri. Mange datasentraler ligger i dag i områder hvor det kun er kull- eller atomkraft. Her i Fredrikstad har vi tilgang til ren, fornybar kraft fra Glommavassdraget.

Når Fredrikstad videreforedler vannkraften til digitalkraft her lokalt, økes verdien av elkraften 100-200 ganger, i følge gründeren.

Nå er planene også klare for å legge fiberkabel fra Fredrikstad til Skagen. Det er det nystiftede selskapet Skagenfiber A/S som står for dette. Bak denne etableringen står også datasenter-eksperten John Amundsen og fibereksperten Jens Gamlem som de siste årene har jobbet med å utvikle nettopp datasenter-virksomhet inne det nevnte berget på Kråkerøy.

– I motsetning til dagens kobberkabler, hvor 20 prosent av kraften går tapt i transporten, vil transporten gjennom fiberkabelen skje uten tap. Dermed kan Fredrikstad om noen år videreforedle vannkraft til digital-kraft og i tillegg eksportere kapasitet til Europa via fiber.

Fiberkabelen vil i følge Gallefoss være klar i løpet av 2018 eller 2019.

– Sårbart

Gründeren mener at miljøaspektet, i tillegg til muligheten for det han mener er en tryggere, digital lagring av data, vil lokke mange nye bedrifter til Nedre Glomma-regionen.

Databolig: Datasenteret skal bo i det skogkledde berget bak FMV-dokka.

Databolig: Datasenteret skal bo i det skogkledde berget bak FMV-dokka.

– Vi er allerede i dialog med to-tre bedrifter som ønsker å flytte hit, og flere vil komme.

– Verden trenger mange flere datasentraler enn de få store som i dag eies av giganter som Google og Amazon. Det er et veldig sårbart system ved et eventuelt fiendtlig angrep. Vi trenger derfor et stort nett av datasentraler som kan bakke hverandre opp når det oppstår problemer, fremholder Helge Gallefoss.

Artikkeltags