Spådde oppdrett av hval

STRANDET: Denne finnhvalen strandet på Hvaler i 2015. Spådommen om hvaloppdrett slo ikke til.

STRANDET: Denne finnhvalen strandet på Hvaler i 2015. Spådommen om hvaloppdrett slo ikke til. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det ble oppdrett av laks og ikke hval, slik FB «spådde» i 1939.

DEL

Fredriksstad Blad trykket en fremtidsskildring den 3. januar 1939 da avisen hadde 50-årsjubileum. Her beskrives direktør Krafts ferd gjennom Fredrikstad mens han forteller om sine prosjekter i det 21. århundre.

Oppdrett av hval

Blant annet har han startet oppdrett av hval ved Søsterøyene, ettersom hvalbestanden er i ferd med å gå drastisk tilbake. På den måten sikrer han verdens fettforsyning. Hvaloppdrett ble det ikke, men planleggingen av lakseoppdrett på Øra er som kjent i full sving.

I sitt arbeid på kontoret i De-In-Fa, De Internasjonale Fabrikker, benytter Kraft en elektrisk stenografdame. Han dikterer sine brev inn i en mikrofon, og straks kommer det ut brev i den andre enden av maskinen. Og når De-In-Fas sjefssjikt samles til møte og må kommunisere med avdelingene ute i verden, snakker de inn i mikrofoner som har direkte, trådløs oppkobling til avdelingene. Her har krystallkulen glimtet til!

Mais og tobakk

Kraft ferdes i en aeroplanbil som forserer tunnelen under Glomma i hele 100 kilometer i timen. Sønnen ber ham passe seg for den automatiske trafikkkonstabelen som måler farten på den andre siden av tunnelen. De er på vei til onkelen på Thorsø herregård som dyrker mye nytt og spennende, – blant annet mais og tobakk.

På sin ferd gjennom Norges tredje største by passerer far og sønn også det nye friluftsbassenget på Gansrød og ikke minst FFKs nye innendørs sportspalass ved foten av Haugstenfjellet. Her har nylig direktør Kraft og 50.000 andre tilskuere kunnet glede seg over at rødbuksene kjempet seg til sitt første europacupgull.

Vel, det 21. århundre er ennå ikke over.

Artikkeltags