Gå til sidens hovedinnhold

År 2067: Passasjerdroner og null rasisme

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg hadde ikke hatt noe imot at det kom en drone og tok meg med her oppe fra, flirer student Vegard Kringstad når han utfordres på byens fremtid fra utsikten på FBs terrasse.

Tre studenter fra Høyskolen i Østfold tenker høyt om hva slags Fredrikstad vi har om 50 år. De tror at vi da lever i en by som har et bedre velferdstilbud enn det 450-årsjubilanten har.

Universitetsbyen

– Jeg tviler vel på at det blir sånn, men mitt høyeste ønske er at vi i 2067 lever i en by uten rasisme, sier Ida Zachariassen som går på barnevernstudiet. Hun tror likevel at sjansene da er gode for at det vil være lite rasisme.

– Til forskjell fra generasjonen til moren min er vi vant til blanda drops. Vi har vokst opp med at det finnes flere etnisiteter ute i gata, og vi møter hele tiden andre kulturer med et tastetrykk.

 

Sykepleierstudenten Vegard Kringstad tror at Fredrikstad vil ha et eget universitet om 50 år. – Fredrikstad passer til å være en skikkelig studentby. Det vil i tilfelle trekke veldig mange nye folk og virksomheter hit.

Kjønns-pessimist

Vegard er opptatt av høyteknologiske løsninger og kan greit se for seg «passasjerdroner» som frakter oss fra sted til sted.

– Samtidig synes jeg det er viktig å ta vare på byens identitet, i form av de bygninger som står her i dag. Men det går sikkert fint å kombinere det med flyvende passasjerdroner.

 

Vegard tror at helsearbeideres hverdag blir stadig mer robotisert.

– I Kina tester de å bruke roboter til oppgaver som å servere mat og hjelpe pasienter opp av sengen. Jeg er skeptisk til dette, for vi er jo laget sånn at vi behøver menneskelig kontakt.

I Vegards klasse på sykepleiestudiet er det fortsatt hele 90 prosent jenter. Vegard håper at denne skjevheten er borte om 50 år. På spørsmål om tradisjonelle kvinneyrker fortsatt har lavere status enn mannsyrker, svarer han: – Jeg føler ikke at jeg blir sett ned på av andre menn fordi jeg skal bli sykepleier. Dette yrket har mange spennende utfordringer, og som mannlig sykepleier er det lett å få jobb, lokker han.

Mer samarbeid

– Om 50 år vil det være godt med arbeidsplasser i Fredrikstad. Det skal jeg og de andre på studiet mitt sørge for! erklærer Henriette King som studerer Innovasjon og prosjektledelse.

Hun forteller at flere med denne bakgrunnen blir gründere. Dessuten har de stort fokus på det å jobbe i team, og å se muligheter på tvers av gamle, etablerte skillelinjer.

– Når folk med ulik faglig bakgrunn går sammen kan du komme frem til helt andre løsninger enn hvis bare én person skal finne løsningen.

Mer tilstedeværelse

Henriette håper at folk som bor i Fredrikstad i 2067 har sluttet å glo på mobilen når de passerer hverandre i gatene, under dronene, og i stedet møter blikket til dem de passerer og kanskje slår av en liten prat. Hun ser for seg et Fredrikstad hvor folk er mer til stede her og nå.

– Da må vi få til flere møteplasser som her på Stortorvet. Når du er på sånne steder med barna bruker du ikke mobilen, men prater med dem rundt deg, sier småbarnsmamma Ida.

Om 50 år er Henriette, Vegard og Ida i 70-årene. Da tror de at de bor i et mini-Oslo med mange, nye leilighetskomplekser i et sterkt fortettet sentrum. Da har Fredrikstad vokst til et innbyggertall på 160.000.

Trioen er optimister når det gjelder eldreomsorg. De forventer seg nyoppussede sykehjem og at hjemmesykepleierne vil ha tid til å være lenger hos dem enn dagens fem minutter.

Kommentarer til denne saken