Her hviler byens grunnlegger

Staselig hvile: Kong Frederik IIs grav er plassert i gulvet under denne staselige sarkofagen i Roskildes domkirke.

Staselig hvile: Kong Frederik IIs grav er plassert i gulvet under denne staselige sarkofagen i Roskildes domkirke. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En mistolkning av en gravtale ga kong Frederik II det ufortjente, fuktige ryktet.

DEL

Det mener historiker og forfatter Poul Grinder-Hansen. Han har gransket begravelsestalen som presten Anders Sørensen Vedel holdt i 1588. Frederik II ble bare 54 år gammel. I følge datidens beskrivelser av symptomene tyder det på at en lungesykdom var årsaken til hans død.

Unik i verden

«Vår» konge av Danmark-Norge døde etter en tids sykeleie på Andvorskov kloster på Skjælland. Da Frederik II hadde lukket øynene for siste gang, gikk gravferden til Roskilde Domkirke. Her fikk han sin siste hvile under en rikt utsmykket sarkofag som troner over stedet hvor kisten er plassert under gulvet. Sarkofagen er å finne i Helligtrekongers kapell som ligger til høyre etter at vi går inn i denne unike kirken.

FAR OG SØNN: Sarkofagene til Frederik II (til høyre) og hans far er nærmest identiske.

FAR OG SØNN: Sarkofagene til Frederik II (til høyre) og hans far er nærmest identiske. Foto:

Ikke noe annet sted i verden er så mange konger og dronninger gravlagt, hele 20 konger og 17 dronninger. Bakgrunnen for dette er at Danmarks første konge, Harald Blåtand, ble gravlagt her da han døde cirka 985. Han var den som også fikk bygget den aller første kirken i Roskilde. Foruten kong Frederik II og hans kone dronning Sophie ligger også blant andre Christian III, Frederiks far, i Helligtrekongers kapell. Frederik II fikk laget en rikt utsmykket sarkofag i marmor til faren sin. Da Frederik II døde, fikk han en nærmest identisk sarkofag.

– Måtte drikke mye

Fra begravelsestalen har presten Anders Vedel Sørensen blitt referert på dette: Dersom Hans Salige Nåde ikke var så glad i å drikke, hadde han kanskje levd noe lenger. Men ting har blitt tatt ut av sin sammenheng, sukker Frederik II-kjenner Grinder-Hansen.

– Det presten egentlig sa var at dersom kong Frederik II ikke hadde hatt alle sine ulike representative oppgaver, ville han nok ha levd lenger.

I dette ligger i følge historikeren et sentralt poeng for datidens herskere.

– En konge på den tiden skulle vise sin makt og styrke blant annet gjennom å spise og drikke mer enn alle rundt ham. Og som den initiativrike konge han var, hadde Frederik II mange representative oppgaver.

– Men samtidig sto han alltid tidlig opp neste dag for å jobbe eller dra på jakt. For det måtte også en konge kunne klare, understreker Poul Grinder-Hansen. Nåværende domkirke ble påbegynt i 1170-årene. Den står nå på UNESCOs verdensarvliste, og årsaken til det er blant annet at kirken er bygget av teglsten. Dette var et helt nytt byggemateriale i 1100-tallets Europa. I følge Roskilde domkirkes guidehefte fikk byggingen av kirken avgjørende betydning for utbredelsen av teglsten i Nord-Europa, – og dermed også til Fredrikstad.

Artikkeltags