Jubileumsfrimerket er laget i anledning at Fredrikstad feirer 450 år. Opplaget er på 300.000 eksemplarer, som regnes som eksklusivt og et lite opplag. Frimerket viser statuen av Frederik II på torvet, og er utformet av designeren Magnus Rakeng.

Halve frimerket er i svart-hvitt og resten i farger. Halvor Fasting er frimerkedirektør i Posten, og forklarer hvorfor designet er blitt slik.

– Det er nettopp for å vise at grunnleggeren og byen står med én fot i den gamle tiden, men også med én fot i den nye tiden. Så da ser en fremover, sier Fasting, som sier at frimerkeverden også preges av det moderne samfunnet.

Frimerkene kan forsvinne  

For etter hvert som verden moderniseres og digitaliseres forsvinner også behovet for frimerkene sakte, men sikkert. Det merker en også i antall utgivelser. Nå gis det kun ut 25 nye frimerker i året i Norge, som er en del mindre enn tidligere år. Grunnen? Det sendes mindre brev enn før.

– Både i post og frimerkeverdenen ser vi at postmengden synker sakte, men sikkert. Nedgangen i brevmengden ligger på 11–12 prosent. Frimerkene faller ikke like mye, med 6–7 prosent. Sammenlignet med toppårene er det et mye lavere antall, forklarer han Fredriksstad Blad.

 

– I fjor hadde vi en omsetning på 70 millioner frimerker, så det er fortsatt behov for mange frimerker.

– Men med den nedgangen i frimerkene, vil de som allerede eksisterer øke i verdi?

– Det blir jo færre. Vi gir ikke ut like mange frimerker som før. Det blir vanskeligere å få motivet på merket, mens opplagene også blir lavere. Da kan verdien stige. Vi i posten ville nok helst hatt mange frimerker i omløp, men vi er positive likevel, sier Fasting.

Men det er trolig det siste jubileumsfrimerket i rekken for Fredrikstad som by.

– Fredrikstad må vente i femti år på et nytt frimerke. Så vi får håpe at det fremdeles er frimerker da. Det vet jeg ikke om det blir. Det er vanskelig å spå når det forsvinner, men tallene viser at volumene faller. Det finnes alternative måter å frankere på også, forteller han.

Kan forsvinne raskt

Frank Gilberg er leder i Fredrikstad Filatelistklubb. Han var glad for lanseringen av nytt frimerke, men tror det går enda raskere med frimerkets bortgang.

– Jeg tror vel at innen et par år vil utgivelsene være nede på 20 utgivelser i året. Det er dårlig for oss frimerkesamlere, men det er moderniseringen som gjør det, sier Gildberg. 

 

– Når tror du det forsvinner?

– Den forrige konsernsjefen i posten nevnte for to år siden at frimerket kunne forsvinne om 15 år, sier Gilberg.

– Så det kan gå så fort?

– Det kan det. Siden Norge også har den restriktive politikken på produksjon av frimerker kan det også tenkes at verdien blir høyere med åra. Så det kan bli veldig lukrativt å samle på norske frimerker om få år, mener han.