Han vokste opp som nummer to i en søskenflokk på tre, og gikk på Trara skole. Der hadde han Reidun Eliassen som klasseforstander, den samme som hans far hadde i sin tid. Etter Seiersten Ungdomsskole, ble det tre år på Frydenberg, der han ble russ i 1986. 

- Høyskoleutdannelsen ble begrenset til musikk ved lærerskolen i Halden, men jeg ble aldri lærer i skoleverket. Ved siden av skolen var jeg fritidsselger i Storebrand. Det var så spennende at jeg som 19-åring startet selskapet Fredrikstad Finans & Assuranse AS, med mor som kontordame og regnskapsfører.

Lang fartstid i Kredinor

Da det var slutt på jappetida og det ikke var mer penger å låne ut, solgte han selskapet og investerte pengene i sin onkels firma; Kråkerøy inkasso AS. Dette ble senere solgt til Kredinor. - Her jobber jeg fremdeles 27 år senere, sier Espen fornøyd.

- Mest spennende har det vært å starte opp og lede vår bank-finans divisjon sammen med flinke kollegaer, med base i Fredrikstad. Den delen av virksomheten har blitt en av våre største forretningsområder og er fortsatt det raskest voksende. I dag har jeg ansvar for store salgs- og anbudsprosessene på tvers av dette selskapet, som nå har over 500 ansatte på landsbasis.   

50-åringens store hobby er musikken. Han spilte i band fra han var 15 år og med flere av de samme vennene i 25 år. Godt over 1000 spillejobber har det blitt. - Den gangen var det et mangfold av steder for live-musikk, og vi spilte over hele Sør- og Østlandet, i tillegg til de mange lokale danserestaurantene her i byen, hoteller fjernt og nært og på båtene til Sverige og Danmark.

Båthuskoret

Nå er det Båthuskoret som holder han i gang med musikk. - To timer korøvelse med bare blide folk er som en vitamininnsprøytning hver tirsdag. Det at vi fikk opptre på messe i Pantheon i min favorittby Roma i 2012, er nok et foreløpig kor-høydepunkt for meg. Men artig har det også vært bl.a. å synge Beatles-låter på Cavern Club i Liverpool, være revy-kor for Fredrikstad-Guttane, og være kor-gutter på Anno-innspillingen. Forleden hadde vi release-konsert i en fullstappet Gamlebyen kirke i forbindelse med utgivelse av CD med julesanger, tilføyer han.

Som liten var han tegneserie-fan. - Ettersom det meste nå skjer digitalt, mimrer jeg fra tid til annen over gamle dager ved noe så nerdete som å samle på første utgivelse av gamle tegneserier. Det artigste i samlingen er nok første Donald Duck som ble utgitt i USA og Norge i henholdsvis 1935 og 1948.

Hans livserfaring

- Man må engasjere seg litt for å få ting til å skje. Men hvis du tar sjansen på noe du har lyst til, så går det som oftest bra, er hans livserfaring. 

50-åringen har barna Ole Johan (18) og Veslemøy (15) fra tidligere ekteskap og er samboer med Stine Gulbrandsen, som har bragt til torgs bonusbarna Magnus (14) og Madeleine (25).

Espen forteller at han har reist mye og besøkt omtrent 40 land. - For et par år siden kjøpt vi leilighet i Spania. Ellers har vi båt til bruk på godværsdager her hjemme, og Stine har et hyggelig familiested i Kungshamn som vi også drar til.