90 år - i godt tempo

SPREKING: Johs. Moan er en aktiv person, tross sin høye alder.

SPREKING: Johs. Moan er en aktiv person, tross sin høye alder. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Han er av den sosiale og pratsomme typen, er fortsatt aktiv og kjører bil. Johannes Kristian Moan runder 90 år med stil.

DEL

- Jeg gleder meg over livet, opplever at jeg har oppgaver og blir så rikt velsignet, sier jubilanten, som runder åremålsdagen lørdag 10. februar.

I Normisjon Hannestad og Greåker er han aktiv, blant annet på formiddagstreffene på Hannestad bedehus, hvor han  fortsatt henter og bringer deltagere og har oppgaver i samlingene. I kirkekoret i Greåker har han vært med fra starten i 1975 og synger fortsatt bass.

- Vi er Greåker-folk, selv om vi de siste 19 årene har bodd i ”Tårnbygget” i Sarpsborg sentrum. Her er det bare hyggelige mennesker, skryter han.

Lærer og rektor

Jubilanten er født på Haugetun, som nummer tre i en søskenflokk på fire. - Her var min far formingslærer. I 1930 ble far lærer i Tune og vi flyttet til Greåker, hvor foreldrene mine bygde hus to år senere.

Etter sju år på Greåker tok han realskolen og engelsk artiumlinjen i Sarpsborg, før han avtjente militærtjenesten i Tysklandsbrigaden, og ble senere fenrik/sanitetssjef i HV i Tune.

Etter fire år på Oslo off. lærerskole, ble Johs. ansatt som lærer i Tune kommune og var blant annet lærer på Grålum skole.

Etter en god periode som rådgiver ved Tindlund ungdomsskole ble han rektor på den nye Hannestad skole, som startet opp i 1974. Her var han til han gikk av med pensjon 66 år gammel. - Jeg har alltid stortrives som lærer og rektor, og kan ikke huske at jeg har blitt uvenner med en eneste elev.

Kirke, misjon og samfunn

Jubilanten har alltid vært av den ansvarsbevisste typen og har gått inn i en rekke oppgaver i kirke, misjon og samfunn. - Det har sammenheng med det som er grunnlaget for livet mitt, Kristus er både min frelser og livsledsager. Hele livet har jeg fått leve i denne tro, understreker han.

Han forteller om gode og viktige år hjemme, på søndagsskole og gutteforening på Hannestad gamle bedehus, yngres på Greåker bedehus og på Sauevika leirsted. - Her var jeg med første gang da jeg var to år gammel, da far snekret for onkel Ludvig som drev guttehjem. Siden har jeg vært på Sauevika nesten hvert eneste år, som leirdeltager eller leder.

90-åringen har også vært med i styret for leirstedet og er nå med i ”Klippen”, en av Sauevika-ringene, som samles hver måned.

Dessuten: han har vært formann i ungdomskomiteen og medlem i kretsstyret i Indremisjonskretsen, leder av pensjonistutvalget og mangeårig  fritidsforkynner. På Hannestad bedehus har ekteparet sitt åndelige hjem. Der har de medansvar for formiddagstreffene. Mange navn står på bønnelisten.

Mye dugnad

Johs. har også sittet 10 år i styret for Stenbekk misjonssenter og var med da ny sal ble bygd med stor dugnadsinnsats. Både menighetsrådet i Tune og Greåker har fått nyte godt av hans innsats. I Greåker har han også vært formann.

Johs. har alltid vært samfunnsengasjert. Hans første verv var som representant for KrF i skolestyret i Tune i 1958. Siden ble det plass i kommunestyre og formannskap, 20 år sammenhengende. Han satt også en periode i fylkestinget og fylkets administrasjonsutvalg. Fylkesskolesstyret og senere Østfold fylkes eldreråd har også fått del i hans engasjement.

Sin trofaste og kjære Inger-Johanne (82) traff han første gang på påskeleir i 1955 og det ble giftemål tre år senere. De feirer med andre ord diamantbryllup i år. Ekteparet har tre barn: Øystein, Hans og Frøydis og fem barnebarn, alle gutter. Dagen markeres med selskap for familie og venner i Festiviteten på selve dagen.

Artikkeltags