Gründeren som har 130 ansatte og 300 millioner i omsetning

BEVEGELSE: - Jeg er nok av den urolige typen, som må være i aktivitet, sier Kristian Olimb.

BEVEGELSE: - Jeg er nok av den urolige typen, som må være i aktivitet, sier Kristian Olimb. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Han er gründeren som har bygd opp firmaet Kristian Olimb AS som i dag har ca. 130 ansatte og en årlig omsetning på ca. 300 millioner kroner. Palmesøndag, 25. mars, fyller Kristian Olimb 90 år - for fulle seil.

DEL

– Etter militærtjenesten hadde jeg en drøm om å følge etter min eldste bror til Amerika. Men da mor åpnet konvolutten med billetten til Den norske Amerikalinje, gråt hun, og jeg hadde ikke hjerte til å reise, forteller jubilanten åpenhjertig.

I stedet startet bondesønnen fra Lunner, sammen med en annen av sine tre brødre, to transportable grusverk. På Rød i Råde hadde Felleskjøpet behov for oppgradering av veier, og slik kom Kristian til bygda.

Broren utdannet seg til økonom og Kristian etablerte eget firma i 1957. Grusverkene ble solgt og han satset i stedet på anleggsvirksomhet.- Ikke minst satset vi på kommunal utbygging av vann- og avløp, forteller Olimb, som kan se tilbake på en enorm utvikling og vekst i arbeidet.

Nye metoder

- Det måtte vel være mulig å grave enklere enn på vanlig vis, tenkte jeg og reiste til USA i 1969. Han kom hjem med en maskin som presser rør uten å grave.

Dessuten: Gründeren var den første i Norge som startet med varmsliping av asfaltdekke og senere ble utviklet til såling av hjulspor. I tillegg kjøpte han lisens for rørfornying etter et engelsk prinsipp som bygger nye rør i gamle.

– Dette er nå firmaets hovedgeskjeft ved siden av styrt boring, forteller Olimb, som fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 2001 for sin banebrytende innsats.

Sønnene har overtatt

Firmaet drives - som i dag drives av sønnene Tor-Erik og Øystein - feiret forøvrig 60 årsjubileum i fjor høst. – Firmaet går veldig bra og jeg er glad for det, smiler han, som fortsatt er innom kontoret et par ganger i uken.

Etter at Kristian flyttet til Råde i 1955, traff han Karin Johanne født Lundeby, som han giftet seg med og de fikk fem barn. – Kona døde i 1982, etter hjerneblødning. Det var en tøff tid. Men Gud gav meg en ny kone i Eva født Solberg.

Kort tid etter at han kom til bygda, ble han invitert til Råde Misjonshus. – Der ble jeg en kristen, 27 år gammel, og siden har jeg fått være med i misjonsarbeidet.

Mange verv og oppgaver

I 1961 startet han sammen med John Ringsby guttelaget Gry, hvor han var leder i 17 år, frem til han flyttet til Texneslia i Våler.

I mange år var han også leder i yngreslaget på Misjonshuset. I styret for Solbukta ungdomssenter har han vært med i 16 år, derav ni år som formann.

I Våler var han med på å bygge barnehage og misjonshus på Våk.

I Råde var han innvalgt en periode i skolestyret for KrF og var også med to perioder i fylkets arbeids- og tiltaksnemnd.

Ungdoms- og konfirmantgrupper har hele tiden vært en av hans hjertesaker. – Flere av gruppene er hjemme hos oss et par ganger i året, sier han, som også holder andakter i foreninger og lag i distriktet.

Med i Birken

Han er også ivrig med i Gideon, som har utdeling av bibler som sin store oppgave. Her har han vært formann i lokalavdelingen i mange år. – Det er et rikt arbeid, legger han.

For fem år siden flyttet Kristian og Eva tilbake til Råde.

90-åringen trimmer to-tre ganger i uken, ved å gå, jogge eller på ski. Etter at han passerte 70 år har han vært med i Birken åtte ganger på ski, sju ganger med sykkel og to ganger løpende. – Jeg er heldig som har en god helse.

Familien står høyt i kurs. De fem barna og svigerbarna har gitt ham 14 barnebarn, og det første oldebarnet er på vei.

Dagen ble feiret 24. mars med familie og nære venner.

Artikkeltags