Med historisk sus over gården

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er historisk sus over Nes Herregård, som stammer fra midten av 1500-tallet. Men Svend Theodor Fosdahl er bare 70 år. Han runder milepælen 14. mars.

DEL

- Det var den dansk-norske adelsslekten Bildt som eide herregården i middelalderen. Min oldefar, Edvard Larsen - som var gårdsbestyrer her - kjøpte den i 1891. Da var den nærmest på konkursens rand, forteller Svend Fosdahl, som i 1984 overtok den etter sin far Edvard Andreas, som igjen fulgte etter sin far Ole Theodor.

I år er det Svends sønn, Edvard Andreas, som har sitt første hele driftsår på gården. - Men jeg gir gjerne en hjelpende hånd, sier faren. 

En stor gård

Nes Herregård består av ca. 1050 mål dyrket mark, som brukes til såkornproduksjon på kontrakt for Strand Unikorn.

HERSKAPELIG: Svend Fosdahl foran hovedbygget og sidebygningen på Nes Herregård.

HERSKAPELIG: Svend Fosdahl foran hovedbygget og sidebygningen på Nes Herregård. Foto:

- Vi var en av de største melkeprodusentene i distriktet, men gav oss i januar 2007. I tillegg gir vi en håndsrekning til en del andre bønder i området og har utleie av beite til foringsdyr og hester. På gården har vi en flink mann, som har jobbet her i 36 år, tilføyer 70-åringen.

Før jubilanten overtok gården, skaffet han seg allsidig utdannelse og erfaring. Etter gymnaset var han først ett år i Amerika hvor han jobbet med forskjellige ting. I 1969 tok han befalsutdannelse. Deretter gikk han to vintrer på Kalnes landbruksskole og jobbet på Mengshol gård i Hedmark en sesong, før han kom til Sem i Vestfold, som gårdsbestyrer for skipsreder Carsten Bruun. Her arbeidet jubilanten i tre år, inntil han startet på Vinterlandbruksskolen. Her gikk han på samvirkelinjen, med innlagt handelsskole.

Fredet av Riksantikvaren

I 1976 kom Svend tilbake til Nes og drev først sammen med sin far. Den staselige hovedbygningen er fra ca. 1650.

- Hovedhuset med fløyen omfatter 1100-1200 kvadratmeter, så det er et behov for kontinuerlig vedlikeholdsarbeid. Samtidig er det visse begrensninger på hva vi kan gjøre da huset er fredet av Riksantikvaren. Det skjedde allerede i 1924, opplyser Fosdahl, som legger til at det ble bygd ny driftsbygning på 830 kvadratmeter i 2016.

NYTT: Jubilanten med den nye driftsbygningen i bakgrunnen.

NYTT: Jubilanten med den nye driftsbygningen i bakgrunnen. Foto:

Helt fra sju-årsalderen til 35 årsalderen var han med i Torsnes IL. Senere var han med i styret.

Jakt er fortsatt en stor hobby. - Det er hovedsakelig elg og rådyr i distriktet og hjort på Hitra.

Flere verv

På 80-tallet satt han en periode i kommunestyret i Borge, for Høyre. Han var også med i ungdoms- og idrettsutvalget. - Men nå er jeg ikke medlem av noe politisk parti.

Jubilanten har også tatt sin tørn i Torsnes Bondelag, hvor han har vært formann. I ni år har han vært medlem av styret i Søndre Østfold Kornsilo BA, derav fem år som formann. I Råde Mølle og Kornsilo har han vært styremedlem to år og i Felleskjøpets Såkorndyrkelag formann lokalt og styremedlem sentralt. I Strand Unikorn såkorndyrkerlag var han formann i perioden 2011-17.

I Borge Rotary er 70-åringen medlem. Mye tid går med foran tv-apparatet til å se fotball og langrenn.

Familie

Svend er gift med Jorunn, som hadde sønnene Per Vidar og Espen. Jorunn og Svend har to barn sammen: Edvard Andreas og Anne Marthe. Det sjette barnebarnet er på vei.

10 ÅR SIDEN: Svend Fosdahl som 60-åring.

10 ÅR SIDEN: Svend Fosdahl som 60-åring. Foto:

Ekteparet har vært uten båt i 13 år, men nå har de anskaffet seg en 37 fots cabincruiser.

– Vi har begge lidenskap for båt. Det er i stedet for hytte, kommenterer han.

Spørsmålet om en egenbeskrivelse overlater han til kona. – Svend er alltid i godt humør, er snill og er lett å ha med å gjøre, svarer hun.

På dagen samler jubilanten de aller nærmeste. Senere blir det flere mindre selskap.

Artikkeltags