En stor kjenner av krigshistorien

BESKRIVELSE: Jon Harald Holm beskriver seg som åpen, sosial, snill og aksepterende.

BESKRIVELSE: Jon Harald Holm beskriver seg som åpen, sosial, snill og aksepterende. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

- Jeg har i mange år interessert meg for krigshistorie og Forsvaret, sier Jon Harald Holm, som har arvet interessen etter sin far, som var avsnittssjef i Milorg i søndre Østfold og den første distriktssjefen i HV O1.

DEL

Lørdag 20. januar runder jubilanten 70 år.

Han har vært med i redaksjonskomiteen for boken om Moss under okkupasjonstiden. I 1988 gav han ut boken Milorg D. 11 – militær motstand i Østfold og Follo.

– Høsten 2018 håper jeg at boken om kurer-, flyktning- og forsyningsrutene fra Vestfold og Østfold over grensen til Sverige vil foreligge. Dette er et skriveprosjekt jeg har jobbet med lenge og jeg holder nå på å korte ned manus, slik at det ikke blir mer enn en bok, smiler forfatteren, som gjerne ber folk kontakte ham med hensyn til billedmateriale til boken. 

- På sikt håper jeg også å få ferdig en bok om etterretningsorganisasjonene i Østfold, legger han til.

Flere interesser

70-åringen har flere interesser som tar tid. – Modellfly, radiostyrte fly og elektriske tog er blant hobbyene. Togbanen har han på hytta i Øyer. – Den er etter hvert blitt så stor at det snart ikke er plass på hytta. Jeg håper at fly- og toginteressen smitter over til barnebarna, tilføyer han med et smil.

Sjøen er også et yndet sted, for han og kona, Anne. – Vi er begge glad i båtliv og hun som er fra Bergen, er vant til dårlig vær. Vi har hatt seilbåt i mange år.

Han skryter av sin kone, som forøvrig er fysioterapeut. – Hun er verdens mest fantastiske og backer meg opp, understreker 70-åringen.

Familiens hund, Biggles, oppkalt etter en engelsk flygerhelt, krever fire turer pr dag og er en fantastisk kamerat.

Flere verv

Jon Harald er mangeårig medlem i Onsøy Rotaryklubb, hvor han blant annet har vært president. I Onsøy Forsvarsforening har han også vært leder. Samme verv har han hatt i Fredrikstad Forsvarsforening. I SHV 111, i Sjøheimevernet i Østfold, har han vært ivrig befal.

Etter befalsutdanning tok han lærerskolen på Eik, før han fortsatt med engelsk mellomfag ved Universitetet i Oslo. En mastergrad ble avlagt i England, før han tok historie hovedfag og ble cand. phil.

Jubilanten startet sin yrkeskarriere i Krogstadelva, hvor han arbeidet i to år. Deretter fikk han en toårlig stipendiatstilling ved Norges Hjemmefrontmuseum som ”Østfoldspesialist”.

I seks år, frem til 1987, var han ansatt ved Råde ungdomsskole, før han ble lektor ved Frederik II. Her jobbet han frem til han gikk av med pensjon 63 år gammel.

– Jeg innrømmer at jeg savner alle de flotte elevene og det gode kollegafellesskapet. Jeg trivdes veldig godt som lærer, understreker 70-åringen.

Avbrekk

Han har forøvrig hatt noen avbrekk. Ett år på midten av 90-tallet var han konservator ved Østfold fylkes billedarkiv, før han fikk jobb som seniorkonservator og forskningsleder ved Flymuseet i Bodø. – Jeg innrømmer at jeg er flygal. Drømmen var å bli bush-flyger i Alaska, men fornuften seiret og jeg ble lektor i stedet. Men jeg fløy i 16 år, legger han til .

Familien har tre sønner, tre flotte svigerdøtre og fire barnebarn som alle står høyt i kurs.

Jon Harald Holm er bortreist på åremålsdagen, men den feires, er 70-åringens melding.

Artikkeltags