Gå til sidens hovedinnhold

Mer enn 50 år med saks og kam

Artikkelen er over 3 år gammel

Jubilanten har holdt på i frisørfaget siden hun gikk ut av skolen, for over 50 år siden. Fortatt klipper og steller Åse-Marit Sundt-Syversen hår. Søndag 21. januar ser hun 70-årsmerket.

For 39 år siden startet hun som frisør ved Fredrikstad Kortidssenter (daværende Borge sykehjem). – Fortsatt er jeg der en-to dager i uken. Det er så koselig å ha kontakt med så mange eldre mennesker, sier hun, som ikke har planer om å gi seg.

I tillegg til at Åse-Marit ordner håret til pensjonærene på kortidssenteret, har hun også flere hjemmebesøk. – Jeg føler at jeg får gjort en god gjerning, legger hun til.

Den spreke 70-åringen trives utmerket og opplever at det blir mer enn en jobb. - Du kommer tett på de menneskene du møter, og som frisør blir en jo nesten en ”sosialarbeider”.

Startet egen salong 20 år gammel

Jubilanten er enebarn og en ekte Torpe-jente. – Etter sju år på Torp skole, startet jeg på frisørlinjen på yrkesskolen og var lærling hos Borger Sørensen. 20 år gammel - etter at jeg tok svennebrevet - startet jeg egen salong i bryggerhuset hjemme på Torp, i Thues gate 38, som jeg kalte Pepitasalongen. Jeg hadde spart kr. 3000 som holdt til innkjøp av inventar og varer, minnes hun.

Samme året giftet frøken Johansen seg med Tore Sundt-Syversen og tre år senere ble eldste datter Line født. – Jeg var bare borte tre uker fra jobben i forbindelse med fødselen, forteller hun, som ble mor til datter nummer to, Hilde, i 1975.

- Mor som bodde i nabohuset, passet barna. Derfor kunne jeg klare dette, tilføyer hun.

For 13 år siden døde hennes mor og ett år senere hennes far. – Det var avtale at jeg skulle holde på til vi solgte huset med salongen. Men så fortsatte jeg på sykehjemmet, sier hun.

Familiekjær

Åse-Marit gleder seg stort over familien. Line bor på Rekustad og Hilde på Torp, så det er kort vei til alle generasjoner. - De har gitt oss fire barnebarn, som nå er i alderen 15 til 20 år. Familien gir oss mye glede, understreker den familiekjære kvinnen.

Åse-Marit er med i Frelsesarmeen på Torp. – Ja, jeg er mer ivrig enn noen gang, sier hun, som deltar på møtene på torsdagene.

Ekstra gledelig er rekrutteringen til Kvinneforum i Frelsesarmeen, som samles første tirsdag i måneden. – Nå er vi hele 67 medlemmer. Vi har foredrag om ulike temaer, opplesning, sang og andakt, reklamerer hun.

For fem og et halvt år siden flyttet ekteparet Sundt-Syversen til leilighet i Oskar Torpbuen. – Det var deilig å slippe forpliktelsene som fulgte med et stort hus. Vi trives også bra her, tilføyer hun.

Glad i å strikke

De siste fire årene har de også eid en leilighet i Spania. – Vi rekker ikke å være der så mye, men skal reise en tur til påske, forteller hun.

70-åringen er glad i å strikke. – Jeg må ha noe i hendene når jeg ser på tv, smiler den aktive kvinnen.

Når vi spør om en egenbeskrivelse, overlater hun svaret til mannen: - Åse-Marit er veldig snill og tenker på alle.

I fødselsdagsgave har hun fått en sjelden gave. – Jeg har aldri ridd, men det har barna ordnet. Nå skal jeg på ridetur på Hjørgunn. Jeg er i hvert fall ikke redd, smiler hun.

Dagen før dagen var det 70-årsfeiring i Borge Sanitetshus med familie og venner.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.