Hvert år er et sted mellom 60 og 80 elever innom AOF Daghøyskolen (DHS), som er et tilbud til personer som av forskjellige årsaker ikke er i jobb eller skole.

Per dags dato er det i underkant av 30 elever som er tilknyttet den kreative skolen, og tirsdag åpnet utstillingen bestående av hele 84 enkeltstående verk i kafeen i Glemmengaten.

Åpent utstilling

Marianne Leirvåg er veileder ved skolen, og forteller at de aldri har hatt en så stor utstilling utenfor skolens lokaler. Hun gleder seg over at de har fått innpass på Café Hanco den neste halvannen uken.

– Utstillingen henger oppe i kafeens åpningstider i uke 43 og 44. Det er 84 små og store verk, som alle er til salgs. Her er det mulig å kjøpe fotografier, bilder, grafiske trykk, keramikk og tekstiler – og alt er produsert av elevene våre, forteller hun.

– Helt fantastisk

Daghøyskolen er ikke bygget på pensum, men må kreativt, praktisk arbeid som skal bidra til å skape fellesskap og glede. En som har fått kjenne på nettopp dette er 25 år gamle Josefine Borge Stafsengen, som fikk innpass som elev på skolen i august, etter å ha vært på besøk før sommeren.

– Det jeg har opplevd siden august har vært helt fantastisk. Jeg har fått nye venner, og for første gang i livet kjenner jeg på det å være en del av et fellesskap, sier hun.

Josefine forteller at hun ble mobbet store deler av oppveksten, og at det gjorde henne usikker og har ført til at hun har slitt i årene etter ungdomstiden.

– Fra jeg var seks til jeg var nitten år gammel ble jeg mobbet på skolen. jeg droppet ut fra både ungdomsskolen og videregående, og hadde sverget til meg selv at jeg aldri skulle gå på skolen igjen. Men så oppdaget jeg DHS, og nå har jeg blitt en person som står opp tidlig om morgenen og gleder meg til å gå ut, stråler hun.

Mestring på flere plan

Josefine forteller at hun ikke bare opplever mestring på det kreative planet på DHS, men også på det medmenneskelige.

– Etter mange år med mobbing har jeg blitt bevisst på at jeg skal gjøre alt jeg kan for at andre skal slippe å oppleve smerte på den måten jeg har gjort det. Jeg vil heller være en støtte for andre, og det føler jeg at jeg kan være her, sier hun.

Til utstillingen har Josefine laget kort som passer til flere forskjellige anledninger. Inne i kortene er det tegninger og dikt.

Stas å stille ut

To som har fått bruk for fotokunnskapene sine i forberedelsene til utstillingen er Rune Haslerud og Rune Olsen. Haslerud forteller at han har vært tilknyttet DHS i tre år, og at han er på plass fire dager i uka. Han jobbet tidligere som ingeniør, men har slitt psykisk. I fjor høst laget han en fotodagbok der han dokumenterte livet på DHS. I forordet skriver han at han har syntes ting har vært tøft, men at det er bedre nå.

– Nå er jeg enda bedre. Hjelpen jeg har fått på skolen er bedre enn alt jeg har fått andre steder. Jeg liker å bruke kreativiteten, og komme meg ut i naturen, sier han.

Kameraten Rune Olsen har litt mer erfaring som fotograf bak seg. Han har blant annet bakgrunn fra lokal-TV, og har fotografert og filmet siden han var ti år gammel.

– Det er moro å stille ut det man har gjort. Nå håper vi det kommer noen kjøpere, avslutter han.

Café Hanco holder åpent onsdag til fredag klokken 10.00–14.00.