Gå til sidens hovedinnhold

FFK 2014 krever ryggrad

Artikkelen er over 7 år gammel

FOTBALLBLOGGEN: FFK har sagt det skal satses på unge, egenutviklede spillere nå – selvsagt fordi man ikke har råd til noe annet. Det er det eneste riktige å gjøre.

jokke
BLOGGER: Joacim Jonsson blogger om fotball for Fredriksstad Blad, og vil i ukene ta for seg flere temaer om blant annet FFK. 

Å si det er en sak – å gjennomføre noe helt annet. Når det begynner å brenne og viktige poeng står på spill er det enkelt å ty til trygge valg med rutine.
Å ha mange unge spillere i troppen innebærer ikke å satse på egne spillere. Det er kun et alibi for å vise utad at man satser ungt. Det er først når man gir de unge spillerne tillit uke etter uke det virkelig satses. Unge spillere trenger tillit over tid for å lykkes.

Joacim «Jokke» Jonsson blir fast FB-skribent: – Forberedt på kritikk.

Trener Håkon Wibe-Lund & Co. må vise ryggrad og trosse alle hyl og skrik fra supportere hvis resultatene uteblir. Det bør være fullt mulig med et samlet styre i ryggen.

Simen Rafn er et godt eksempel på hva tillit betyr. Han fikk muligheten på høstsesongen, ikke på grunn av ungdommelig satsing, men fordi stallen var syltynn og skadeutsatt. Etter en famlende start tok Rafn godt vare på muligheten og var en av FFKs aller beste spillere i høst. Jeg er trygg på at flere vil komme etter hvis de får tillit kamp etter kamp. En spiller som Ola Lønn Jensen må bli fast høyreback i 2014. Han er fast inventar på 96-landslaget og neste år blir han 18 år.

Det innebærer at Vidar Martinsen og Lars Grorud konkurrerer om plassen ved siden av Kevin Duré i midtforsvaret, for det er Kevin og Ola som er FFKs fremtid – og skal de to bli godt nok rustet for eliteseriespill må de få tillit. Videre bør man, hvis den unge satsingen skal bety noe, holde av plassen ved siden av Julius Adaramola og Christian Berg på midtbanen til enten Håvard Åsheim eller Filip Westgaard Johansen. Begge har potensial til å sette preg på FFK i 1. divisjon.

Lengst fremme må én Simen få spille; Enten Rafn eller publikumsyndlingen Standerholen. Rafn var god i FFKs opprykkssesong 2010, vet hva dette handler om og kan bli en av FFKs beste i år.

Joacim «Jokke» Jonsson blir fast FB-skribent: – Forberedt på kritikk.

Jon Masalin er førstevalget i mål, men Wibe-Lund må ikke nøle med å sette inn Håvard Jensen. Han er et stort keepertalent og i tillegg sterk mentalt. På keepersiden florerer talentene og her har nestor Masalin en like viktig oppgave som å fange baller selv, nemlig å ta ansvar for den keepertrenerrollen han påtatt seg i FFK og på Wang.

Fremover på banen må man ta et valg: Skal Robert Stene være i stallen må han spille kamp etter kamp. Velger man å sette han i en utfordrerposisjon er det like greit å løse ham fra avtalen; han trenger spilletid. Momo Gueye har vært i FFK i to sesonger uten å knekke den norske koden. Det innebærer at man bør prøve å avslutte avtalen for at åpne opp for andre spillere.

Nicolay Solberg og Roshat Shaswari har begge potensial og mye å bevise – sistnevnte blomstret i høst og jeg tror han går en meget spennende sesong i møte.
Noe er gjort og noe bør gjøres med stallen. Christian Berg var et godt valg; Han er en seriøs spiller og et forbilde for de unge. Han har et høyt laveste nivå som sin største styrke, det vil bli uhyre verdifullt. Berg-valget fikk en konsekvens: Khalifa Jabbie måtte slippes til Tyrkia på fri transfer (gratis) fordi Jabbie og Berg kan kun bekle den dype midtbanerollen. Økonomien tilsier man ikke har råd til to etablerte spillere i samme posisjon.

LES OGSÅ: – Jeg ble strippet for alle fullmakter.

Simen Brenne fikk kontraktsforslag, men takket nei. Jeg forstår at FFK så sitt snitt til å selge ekstra sesongkort og få nye sponsorer med en positiv nyhet.

Sportslig og langsiktig var det ingen katastrofe med et nei; Fjoråret var et skritt tilbake for Brenne. Steffen Nystrøm (29) takket ja – å hente ham overrasker meg. Han har startet bare 26 kamper de siste fem sesongene. Nystrøms menneskelige egenskaper, rutine og at han er en type FFK ikke hadde til tross; det overrasker at en spiller med bedre historikk ikke ble prioritert.

Å stå for satsingen på yngre spillere blir uansett det sentrale. Den feige varianten – å droppe det – gjør det umulig ved et opprykk. For da må man reorganisere et helt lag. Det er både dyrt og vanskelig.

Kommentarer til denne saken