Søndag kan den tidligere FFK-spilleren være med å skrive fotballhistorie, når askeladden BK Häcken utenfor Göteborg kan bli svenske mestere for aller første gang.

Mange mener det vil være av de største sensasjonene i nabolandets fotballhistorie at klubben fra Hissingen stikker av med gullet.

Her kan du følge kampen i vårt tekstlive-studio

En sesong i FFK

Arkitekten for den forestående bragden er trener Per-Mathias Høgmo. Men blant hans trofaste menn ute på banen er det også en spiller med en fortid fra Plankebyen – Johan Hammar.

Husker du ikke spilleren?

Johan Hammar spilte 25 kamper (23 serie- og to cupkamper) for FFK 2015-sesongen. Midtstopperen på nesten to meter ble hentet til FFK rett før seriestart. Han kom da på lån fra Malmö FF, og hadde tidligere i karrièren vært en del av akademiet til Everton.

Hammar spilte 1. 754 minutter for FFK før han returnerte til svensk og ble kaptein for Örgryte. Deretter ble han plukket opp av BK Häcken som har stått for en eventyrlig sesongen.

Søndag løper Johan og Häcken ut for å møte den tidligere giganten IFK Göteborg på Gamle Ullevi. Tar Häcken poeng der kan champagnen sprettes.

– Vi vet at vi er nær en stor sensasjon, men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Det gjenstår to serierunder og det kreves trolig at vi må ta ett poeng. Det hadde vært veldig godt å få det avgjort på søndag, sier Johan Hammar til Fredriksstad Blad.

Skryter av Høgmo

Han gir skryt til sin trener Per-Mathias Høgmo som virkelig har bygd et samlet kollektiv, hvor spillerne står opp for hverandre.

Mens favorittene Djurgården, AIK, Hammarby, Malmö FF og IFK Göteborg har snublet på veien, så har Høgmos disipler gang etter gang levert på øverste hylle

. Nå er det kun Djurgården som kan passere Häcken på tabellen, men Hammars lag har alt i egne hender.

–Per-Mathias har vært dyktig til å sette sitt preg på dette laget, hvor vi har lykkes med å spille vår form for fotball. Den såkalte Häcken-fotballen, hvor vi skal angripe raskt. Vi har scoret mange mål, men i begynnelsen slapp vi også inn en del. Det ble gjort noen justeringer og etter det at det meste fungert,

– Hvordan ser du på tiden du hadde i FFK?

– Jeg kom dit i veldig ung alder, men det var en viktig tid for meg. Det var først der jeg virkelig fikk følt på det å spille A-lagsfotball, men det var også ganske turbulent, erindrer han.

– Håkon (Wibe Lund) måtte gi seg og inn kom Arne (Erlandsen). Jeg følte uansett at jeg spilte for en stor klubb, som det var mye oppmerksomhet rundt. FFK har en fin fanbase og jeg fikk følt litt på presset mens jeg spilte der, sier Johan.

– Holder du fortsatt kontakten med noen av spillerne fra din tid i klubben?

– Jeg holder litt kontakt med Henrik (Kjelsrud Johansen) og Tim (Nilsen). Ellers er det ikke så mange andre jeg har snakket med, sier Johan som er bosatt på Lerum utenfor Göteborg sammen med kona Stacy som har fulgt ham siden tiden i England. Sammen har de barna Leonor (6) og Moa (3).

PS: Kampstart på Gamla Ullevi er klokken 15.00. Før klokken 17.00 får vi svaret på om Per-Mathias Høgmo, Johan Hammar og BK Häcken kan feire sitt aller første seriegull.