Joda, Mona Vauger og Jon Ivar Nygård, penger har kommet, og mer er på vei!

Jon-Ivar Nygård og Mona Vauger

Jon-Ivar Nygård og Mona Vauger Foto:

Av

«Som ordfører ønsker jeg alltid mer penger. Men å male det så svart som de to ordførerne gjør, kjenner jeg meg ikke igjen i.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Fredriksstad Blad kan vi lese om ordføreren i Hvaler og Fredrikstad som etterlyser penger til sine kommuner. Jeg er både overrasket og forundret over deres innlegg.

Råde kommune skulle den 12. mars hatt besøk av statsminister Erna Solberg som skulle møte næringsliv og politikere. Dessverre kom hun ikke til kommunen, men det var forståelig for det var den dagen hun og regjeringen innførte de mest inngrepene tiltakene siden 2. verdenskrig. Korona har kostet nesten 300 menneskers livet i Norge, eldre som ikke har fått besøk på flere måneder, unge mennesker som har følt ensomhet grunnet stengte skoler og universitet, bedrifter som har måtte stenge eller permittere, og idretten og kulturen har måtte redusere eller avlyse treninger og arrangementer.

Selv om situasjonen fortsatt ikke er bra, er det flere positive tegn på at Norge kan komme raskere ut av dette enn andre land. Dette skyldes blant annet at Norge har brukt deler av oljefondet som vi har spart for å bruke i fremtiden.

Men for at vi ikke skal bruke mer enn nødvending, krever at vi fortsetter med dugnaden, hvis ikke så vil det gå veldig galt.

Hvis ikke jeg husker helt feil, så har de fleste kommunene i Østfold gått med overskudd de siste årene. Råde skal forvalte de pengene vi har fått på en god måte.

Jeg er enig med Mona Vauger og Jon-Ivar Nygård i at det er viktig at kommunen får dekket koronarelaterte utgifter og tap som kommunen har av epidemien. Men det som overrasker meg, er at de ikke har fått med seg det som har skjedd siden mars. Kommunen har allerede fått en del penger. Så har kommunalminister Nicolai Astrup vært klar på at kommunen skal få dekket sine koronautgifter.

Det er satt ned et utvalg som skal se på hva koronaen har gitt av utgifter og tap av inntekter for kommunene. I denne gruppen sitter også Kommunens Sentralforbund (KS) som er kommunenes interesseorganisasjon. Disse skal komme med en mellomrapport i oktober som skal kunne gi regjering og storting innsikt i hva epidemien har kostet kommunene til nå. Da vil regjeringen komme med en sak til Stortinget med ekstra støtte til kommunene før jul.

I april 2021 foreligger den endelige rapporten, som viser hvordan pandemien har påvirket kommunene, noe som er forskjellig fra kommune til kommune. Finansministeren sa da han la frem statsbudsjettet at kommunen må regne med at de får mer penger neste år enn det som ligger inne i dagens forslag.

Som ordfører ønsker jeg alltid mer penger. Men å male det så svart som de to ordførerne gjør, kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg har vært med i lokalpolitikken siden 1991 og ordfører siden 2011. Jeg husker godt at det var flere Arbeiderparti-ordførere i Østfold som klaget på den rødgrønne regjeringens kommunebudsjett i 2012 og 2013.

De siste årene har de fleste kommunene hatt budsjetter hvor man kan skape gode tjenester og gi spennende utvikling. Det skyldes økte fri inntekter fra regjeringen, lave renter, og gode pensjonstilskudd fra KLP.

Hvis ikke jeg husker helt feil, så har de fleste kommunene i Østfold gått med overskudd de siste årene. Råde skal forvalte de pengene vi har fått på en god måte. I samarbeid mellom administrasjon, ansatte, innbyggere og politikere skal vi få til et godt budsjett for Rådes beste. Jeg vet ordførerne i Fredrikstad og Hvaler snakker om sine kommuner, men oppfordrer Mona Vauger og Jon-Ivar Nygård til å se på alle millionene og milliardene dere har for å gi et godt tilbud til deres innbyggere.

Jeg skjønner valgkampen har begynt, og vi kan gjerne være uenig i retningsvalg. Men jeg og Råde vil fortsatt være med på dugnaden. Så må utvalget som er satt ned gjøre jobben sin. Kommunene må bruke de pengene som er nødvendig, men huske på at Oljefondet skal hjelpe fremtidige generasjoner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken