For Fredriksstad Blads lesere bør gatelaget være godt kjent, det er tross alt over ti år siden laget første gang markerte seg i spaltene. Og i motsetning til klubbens A-lag, er det jo nettopp disse guttene og jentene som har bidratt til premieskapet på Stadion.

Nå skal også publikum over det ganske land bli kjent med Carina og Ole, og alle de andre, samt treneren deres, den tidligere FFK-måltyven Lars Petter «Biffen» Hansen. Og vi får møte Anita fra Gressvik, som blir introdusert for Tune Ridesenter uten noensinne å ha sittet på en hesterygg.

Det har gått seks år siden vi først ble kjent med Petter Uteligger, da han i 52 dager valgte å leve på gata i Oslo. Med sitt håndholdte kamera dokumenterte han en brutalisert, og for de fleste av oss, ukjent asfaltjungel i hovedstaden. Serien høstet fortjente Gullrute-priser, og ga støtet til flere spinn off-serier. En av dem, da han valgte å bli innsatt i Halden Fengsel for å skildre livet bak murene.

VIDEO: Se klippe fra Petter og Gatelaget i Fredrikstad her:

Selv om vi ikke kjenner utfallet av hvordan det har gått med alle deltagerne Petter presenterte oss for, er det uansett på det rene at han har klart å gi mange mennesker med store utfordringer et ansikt og en verdighet. uten å være verken navlebeskuende eller dømmende. Faren er jo alltid til stede for at programmer av denne typen kan ende opp i den rene sosialpornografi, men Petter Uteligger går aldri i den grøfta.

I den nye serien, over seks episoder, har de truffet i det svarte av blinken med castingen. Uaktet om utøverne er aktive innen fotball, ridning, sykkel eller langrenn, Petter følger dem gjennom serien «Idretten skaper sjanser» og viser oss en flik av drømmen om et annet liv de alle bærer på.

Allerede i første episode blir vi introdusert for kjæresteparet Carina og Ole Magnus som har funnet et lyspunkt i en tøff hverdag gjennom kampen om lærkula på Fredrikstad stadion. De gleder seg til å spille kamp mot Erna og Regjeringen på Ullevaal stadion. Og Lars «Biffen Hansen får senere en viktig rolle, når han fører Carina opp kirkegulvet i Sarpsborg for å gifte seg med lagkameraten. «Biffen», som Petter konsekvent omtaler han som, viser gjennom serien en medmenneskelighet som avkrever respekt, i den grad at han fort kan bli en kjæledegge også langt utenfor bygrensene. Med sin brede og uforfalskede fredrikstad-dialekt tar han rollen som kausjonist og leverandør av matvarer under en tøff koronatid, men først og fremst er han en god venn som omsorgsfullt tar seg av spillerne sine som var de familie. Kort sagt et forbilde for dem som har treningsøktene på stadion som ukens absolutt høydepunkt.

Petter Uteligger evner også å speile utfordringene for denne gruppen da landet stengte. Og selv om hele serien har en alvorlig undertone, ligger det hele tiden et håp i bunnen. Vil de nå sine mål?

I en tid hvor den ene mer eller mindre fordummende realityserien avlaster en annen, er Petter Uteliggers « Idretten skaper sjanser» befriende ærlig og gjennomtenkt fra første til siste episode.