Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg maler ikke noe spesielt sted, men håper at det er mulig å kjenne seg igjen i noe likevel

Lørdag 4. september åpner Hvaler Kunstforening utstilling med den Hvaler-lokaliserte, kunstneren Kristin Theo Stuestøl.

Innsendt

Bildene som vises i Kunstgaten på Skjærhalden er abstraherte og fargesterke, men fargepaletten domineres av en mørk kontrast. Stuestøl er inspirert av lyset i Skandinavia. I fjor flyttet hun til Hvaler, hvor hun jobber fra atelieret sitt på Vesterøy. Hun har latt seg inspirere av Hvalers natur, for i den siste tiden har motivene dreiet mot himmel og hav. Utstillingen henger til 2. oktober i Kunstgaten på Skjærhalden.

Stuestøl har tidligere stilt ut i Ås Kunstforening, og er nå medlem i Hvaler Kunstforening.

– Hun deltok på medlemsutstillingen i fjor, og viste frem interessante bilder der. I denne utstillingen vises en del nye arbeider, som jeg fikk se i atelieret. Vi synes det er spennende å fylle Kunstgaten med dette, sier Andre Zaborowski, leder i Hvaler kunstforening.

– I tillegg er det viktig for Hvaler Kunstforening å vise frem dyktige kunstnere, som har sitt virke på Hvaler, legger han til.

Kristin Stuestøl har gjennom årene deltatt på flere gruppeutstillinger og hatt separatutstillinger.

Landskap og gjenbruk av materialer

I denne utstillingen vises bilder i flere typer teknikker. Det er både landskapsmalerier på lerret, men også materialbilder på plater med rustne plater, kranium fra nise og gjenbrukte tekstiler. I en av seriene som vises på utstillingen har Stuestøl blant annet brukt filleryer som har en helt egen historie.

– Alle ryene jeg har brukt er laget av tanten til faren min. Jeg løp på dem som barn på hytta. Da de var i ferd med å gå i oppløsning etter at vi hadde arvet dem, spurte jeg søstrene mine om jeg kunne bruke dem i kunsten. Filleryer representer kvinners håndarbeid, og som Stuestøl påpeker var det tidligere i alle hjem. Serien «Arv» på seks bilder, som kunstprosjektet resulterte i ligger det mye symbolikk, og kan sees på utstillingen.

Fornye seg

Stuestøl er opptatt prosess i sitt kunstneriske virke.

– Det ene bildet viser vei for det andre, medgir Stuestøl.

Serien «Arv» var preget av prøving og feiling.

– Hvis jeg ikke kan gjøre ting jeg ikke har gjort før, så kjeder jeg meg, sier Stuestøl.

Men unntak av Arv-serien, viser kunstneren frem helt nye arbeider. Fra å ha jobbet med portretter og akt tidligere, er det nå landskap hun utforsker. I utstillingen er det flere triptykoner, som også understreker kunstnerens fascinasjon for å jobbe i serier. Her vises motivet i et midtpanel og to sidepanel, noe som har opphav i religiøs kunst med ikoner. Fremstillingen er også mye brukt i samtidskunsten, og gir en dybde i bildene for betrakteren.

Erindring av et landskap

Kristin Stuestøls kunst kretser rundt sansing og kommer ut i mer ekspressive uttrykk. I landskapsmaleriene har hun dykket inn i lyset og motivet, men med horisonter som utgangspunkt.

– Jeg er opptatt av hvordan landskapet tar imot lyset, sier Stuestøl.

– Jeg har funnet en måte som man kan male landskap på som er min, og legger til at det handler mer om erindringen av et landskap.

– Jeg maler ikke noe spesielt sted, men håper at det er mulig å kjenne seg igjen i noe likevel, legger hun til.

Fargepaletten er også noe kunstneren jobber mye med. – Himmelen og havet har jo alle farger, og da jobber jeg med å avstemme de andre fargene i bildet, forteller Stuestøl. Det er fargesterke bilder, men med noe dominerende mørk kontrast.

– Jeg er nok fascinert av det mørke, det er mer mystisk. Det mørke gjør også at lyset blir så kraftfullt, forteller Stuestøl videre om hvordan hun jobber.

– Jeg er veldig opptatt av valør-kontrast. Stuestøl viser til Munch, som brukte komplementær farger i så å si all sin kunst.. Lyset er sånn i Skandinavia, fordi vi har en så kontrastfylt natur. I California for eksempel er det pastell. Som ung reiste Kristin Stuestøl til California og tok en bachelorgrad i tegning, og har siden studert ved Kunstakademiet i Oslo.

Ønsker kunstnerkollektiv på Hvaler

I atelieret sitt på Vesterøy jobber Stuestøl alene, noe som er uvant. – Jeg savner et miljø, slik jeg hadde tidligere, sier Stuestøl. Som mange andre Hvaler-beboere, er også Stuestøl opptatt av hva de tidligere skolebyggene Floren og Åttekanten skal brukes til.

– Floren er ideelt som atelier og åpne gallerier, mener Stuestøl. -Det er sentralt, og Kunstgaten som drives av Hvaler Kunstforening ligger rett over veien. Beliggenheten er attraktiv på sommeren, noe som gir mulighet for salg. I tillegg ville det vært mulig for kunstnere utenfra å leie seg inn i gjesteatelierer om sommeren. Det kunne vært åpnet opp for publikum, og man kunne tilby kurs og kafé, fortsetter Stuestøl engasjert. I det minste hadde Stuestøl ønsket å være der som et prøveprosjekt, frem til det ble bestemt hva lokalene skulle brukes til.

– Det hadde ikke kostet kommunen noe, det er bare å ta i bruk. Alt er tilrettelagt med parkering, rommene er store og med mye lys, og derfor egnet til dette, avslutter Kristin Stuestøl.

Kommentarer til denne saken