Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har sittet i godstolen og reist nesten hele verden rundt ved hjelp av bøker

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes.

Det nok mange som i likhet med meg savner å kunne reise nå, snart halvannet år inn i pandemien. Jeg drømmer i hvert fall om den dagen jeg kan dra ut i verden igjen. Men heldigvis kan man trøste seg med reisebøker og reiseskildringer. Denne vinteren har jeg sittet i godstolen med fyr i peisen og reist nesten hele verden rundt ved hjelp av bøker.

Jeg har vært på en fantastisk reise i Himalaya sammen med Erika Fatland, i boka «Høyt».Her har jeg fått masse ny innsikt i historie, geografi og samfunnsforhold i for meg ukjente områder, i tillegg til gripende menneskemøter. Bedre blir det ikke!

Noen reiser så mye at de har rukket å besøke de fleste land i verden. Det har nordmannen Jørn Bjørn Augestad gjort, og i boka «Reis - verden er ikke så farlig som du tror» blir vi tatt med på hans reiser gjennom ti år, gjennom mange land. Augestad håper å få leseren til å dele hans oppfatning om at verden er mye mindre farlig enn mange tror.

En annen norsk globetrotter er Gunnar Garfors. I boka «Ingenstad»drar han på reise til 20 av verdens minst besøkte land – så her snakker vi virkelig om land som få har besøkt eller reiser på ferie til, som blant annet Turkmenistan, Mauretania og Komorene. Det er fascinerende og interessant å få nærmere kjennskap til også disse landene, synes jeg.

For noen år siden reiste jeg tvers over USA med tog. Noe av inspirasjonen til den turen fikk jeg fra boken En fremmed på toget av Jenny Diski. Hun reiste rundt i USA med tog på 90-tallet, og forteller i denne boka om interessante og rare menneskemøter underveis på togturene. Denne boka er en av mine favoritter, som jeg nå leser om igjen, mens jeg drømmer om nok en gang å kunne reise langt med tog i USA.

Det finnes så mange fine reiseskildringer, også av eldre årgang, som kan gi innsikt, inspirasjon og glede i denne tiden – så les i vei, mens du venter og drømmer om selv å kunne reise ut i verden igjen.

Kommentarer til denne saken