Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne gangen er det "Monsters" av Barry Windsor-Smith.

Billy er en ulykkelig og uskyldig, men hyggelig og godtroende ung mann. Året er 1964 og han bestemmer seg for å verve seg til militærtjeneste. Faren hans var i militæret og som mange andre unge menn er det nesten som sin plikt å forsøke å følge i sin fars fotspor.

Faren og moren er død og han har ingen familie. Den amerikanske forsvaret bestemmer derfor at Billy vil passe perfekt som forsøkskanin for klinisk eksperimentering og forvandler stakkars Billy til et monster.

Noe mer om historien kan jeg nesten ikke si uten å ødelegge spenningen. Dette er nemlig noe så sjeldent som et mesterverk uten sidestykke. Det er noe av det absolutt vakreste, styggeste, mest sårbare og råeste jeg noensinne har lest. Måten det er tegnet på drar deg inn i historien og dialogen er satt opp med en flyt som dirigerer øynene helt bevisst.

Da jeg var ferdig å lese denne var jeg emosjonelt utmattet og visste med en gang at dette mest sannsynlig er noe av det beste jeg noensinne kommer til å lese i tegneserieformat. Jeg får faktisk en liten klump i halsen hver gang jeg tenker tilbake på historien om «monsteret» Billy

Barry Windsor-Smith har brukt hele 35 år på å skrive ferdig «Monsters» og vi er mange som har ventet på denne utgivelsen. Litt trist, men forståelig, er det da også at han sier at han er helt utmattet og ikke har tenkt å tegne eller skrive mer.