Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er imot sosiale forskjeller og for inkludering, men det er ikke like lett å sette lære ut i livet

Artikkelen er over 2 år gammel

Hannah Berg, Rødt, i serien «Ny posisjon gir makt»: – Jeg skal bruke den nye posisjonen min til å lytte og lære. Så ikke nøl med å ta kontakt.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innimellom hverdagens kjas og mas har jeg den siste uken prøvd å sette ord på det helt konkrete (men dog, så vanskelige) spørsmålet ‘hva vil du som fersk politiker i Fredrikstad bruke posisjonen til?’

Her kunne jeg skrevet sider opp og sider ned om hva det er Rødt mener om både det ene og det andre. Og jeg skal ikke legge skjul på at jeg i enda større grad enn før får muligheten nå til å være et talerør for det jeg selv anser som god, sosialistisk politikk. Og det kjennes fint. Særlig fordi vi i så mange år har stått utenfor rådhuset og banket på – rent metaforisk selvfølgelig.

Det er helt klart at det å drive med politikk fra «innsiden» er helt annerledes enn å være den eller de som standhaftig står på fra utsiden. Rødt vil alltid være et parti som står med bena godt plantet utenfor maktens korridorer, men av meg – som gruppeleder og nestleder i et utvalg – kreves det nå at jeg skal mene noe om ting jeg tidligere bare kunne overlate til andre. Det er krevende og en smule skummelt.

I løpet av de neste fire årene kommer det til å dukke opp en rekke problemstillinger som jeg, og de andre bystyrerepresentantene til Rødt, umulig kan vite nok om til å ta gode, reflekterte valg.

For hva er god politikk og de riktige avgjørelsene for Fredrikstad? Det er et spørsmål jeg må stille meg selv hver dag nå.

Problemet med nasjonale partier, slik som de fleste partiene i Fredrikstad, er at de politiske linjene strekkes over store temaer og nødvendigvis blir generelle. Da er det ikke slik at vi som lokale politikere kan finne svar på alt vi skal mene noe om i nasjonale programmer. Og godt er det. For vi i Fredrikstad kjenner Fredrikstad best. Da må politikken også styres herfra.

Selv om jeg er klar og tydelig på at jeg er mot sosiale forskjeller og for et inkluderende og mangfoldig samfunn, så er det ikke like lett å sette lære ut i livet. Eller teori ut i praksis.

I alle fall ikke på et så detaljert nivå som det lokalpolitikken er. Hvordan bør vi gå, helt konkret, frem for å bli kvitt fattigdommen? Hvem fortjener kommunale tilskudd og hvem fortjener det ikke? Hva er forsvarlig hjorteviltforvaltning? Bør det anlegges fortau her eller 20 meter lenger ned i gata?

I løpet av de neste fire årene kommer det til å dukke opp en rekke problemstillinger som jeg, og de andre bystyrerepresentantene til Rødt, umulig kan vite nok om til å ta gode, reflekterte valg.

Ny posisjon gir makt

Derfor mener jeg at svaret på hva jeg som fersk politiker vil bruke posisjonen til, rett og slett, må bli å lytte. Jeg skal bruke den tilliten jeg har fått til å lytte til lokallaget mitt, til de andre partiene på rådhuset og til alle dere der ute. Jeg håper at jeg får muligheten til å møte organisasjoner, faggrupper og en bråte med enkeltmennesker de kommende åra.

Kun på den måten kan jeg og Rødt få en forståelse for hva det er som er viktig for flere. Alle har synspunkter som fortjener å bli hørt. Så jeg håper at jeg kan være en mottager, og kanskje også, et talerør for mange. Jeg skal bruke posisjonen min til å lytte og lære. Så ikke nøl med å ta kontakt med meg!

Send meg en e-post eller skriv en melding til meg på Facebook. Ta tak i meg etter en debatt. Jeg kan ikke love at vi kommer til å være enige i alt, men jeg lover å ta meg tid (så langt det er mulig) til å lytte til det du har å si.

Ordtaket «grunnen til at man har to ører, men bare en munn, er at man skal lytte dobbelt så mye som man taler» burde være et mantra for alle politikere.

Les også

Rødt gratulerer kokka som vant over kommunen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.