Oppklaring rundt Plensa-hodene

Plensa-hodene engasjerer. Tirsdag kveld ble det holdt informasjonsmøte.

Plensa-hodene engasjerer. Tirsdag kveld ble det holdt informasjonsmøte.

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdagens informasjonsmøte om de mye omdiskuterte Plensa-hodene oppklarte mange spørsmål, men det var fortsatt stor etterspørsel etter en ting; kunstneres tanker bak skulpturene.

DEL

Mange hadde møtt opp til informasjonsmøte om hodeskulpturene fra Jaume Plensa. Det har versert mange meninger og misforståelse rundt prosjektet skulpturstopp.

– Det er flott at vi har fått en debatt rundt kunsten i det offentlige rom, det er noe vi ikke har hatt tidligere. Jeg oppfatter at dette møtet har vært oppklarende for noen så fall, og at vi har gått gjennom hvilke prosesser vi har hatt under prosjektet så langt, sier Ole Henrik Holøs Pettersen i Fredrikstad kommune.

Les også: Frykter Plensa-hodene vil ødelegge for utvidelse av biblioteket på Cicignon

Frie tøyler

Det ble stilt mange spørsmål rundt hodenes tilknytning til Fredrikstad by. Anders Bjørnsen fra Sparebankstiftelsen DnB påpekte under sitt foredrag at det er tilfeldig hvilken kunstner de deltakende byene får tildelt. Det ble også informert at en av betingelsene for byene som mottar disse gavene er kunstnerens frie tøyler til design og lokasjon.

På forhånd hadde Fredrikstad kommune utredet hvilke steder i byen de ønsker en ny skulpturutstilling, noe de viste til kunstneren da han var på besøk i byen. For første gang i prosjektets historie valgte kunstneren et sted som kommunen ønsket seg en skulptur.

Mange har reagert på valget, spesielt i forbindelse med en eventuell utbygging av bibliotek. Pettersen gjorde det klart under spørsmål og svar-runden at verken bygningen og skulpturen vil påvirke noen av prosessene.

LES OGSÅ: Plensas hoder er 2017, ikke 1917

Foto:

Etterspør en sammenhen

Blant spørsmålene som ble tatt opp var hodenes relasjon til Fredrikstad, spesielt med tanke på at disse hodene er en del av en større serie som kunstneren har utstilt i flere byer i andre land. Bjørnsen nevnte at det var hentet inspirasjon fra Henrik Ibsen ettersom disse skulpturene skal stå i Norge, men dette var ikke nok til å overbevise noen av kritikerne til stede på møtet.

– Det som har blitt etterlyst er sammenhengen mellom kunst og sted. Det har ikke vært helt klart og vi tenker «hva har disse hodene med Fredrikstad å gjøre?» Det er noe som glipper litt, sier Hege Liseth.

– Vi får tre hoder av 30, som han har spredd rundt. Det blir vanskelig for meg å linke byen til. Jeg er litt opptatt av plasseringen også, for jeg synes ikke den er god. Men det kan godt hende det kan bli lekkert, mener Cathrine Schaei.

LES OGSÅ: Fredrikstads nye Plensa-skulptur skal speile menneskene

Foto:

Håper hodene titter fram neste år

Nå er det fastslått at disse hodene vil komme, og byen vil dermed føye seg inn i rekken byer med skulpturer av Plensa, blant annet Chicago, Nice og Borås. Håpet er at de vil stå klare for avduking i løpet av 2018, men dette er ikke fastslått.

Hodene skal bli opp til fire meter høye, og stå på en betongplatting. De vil bli støpt i Spania før de installeres på Phønixbrygga. Lokasjonen vil være med å forlenge bryggepromenaden for å gi liv til området rundt biblioteket.

Mange av kritikerne er fortsatt skeptiske, men de er klar over at de må vente å se hvordan det blir.

– Disse skulpturene kommer, og vi kan ha våre meninger om det, men jeg vet også at mange har påpekt at det nylig har blitt avduket et stort hode i Sarpsborg, og da blir det litt feil at vi skal ha tre, sier Liseth.

LES OGSÅ: d.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken