Tysterens far etterlyser «mafia-dame» i gåstol

ETTERLYSER: Forfatteren Jan-Erik Fjell vil gjerne komme i kontakt med en dame i gåstol som han møtte på byen i Fredrikstad onsdag.

ETTERLYSER: Forfatteren Jan-Erik Fjell vil gjerne komme i kontakt med en dame i gåstol som han møtte på byen i Fredrikstad onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– At jeg glemte å spørre hva hun heter, sier forfatteren Jan–Erik Fjell med klage i røsten, etter å ha fått tidenes tilbakemelding på romanen «Tysteren» av en eldre dame i 80-årene.

DEL

– Hun sa jeg var flink med beskrivelsene av gangsterne, og hun visste hva hun snakket om. Hun fortalte flere historier om sin omgang med mafiaen i USA, forteller Fjell til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: «Jan-Erik lander fjellstøtt»

Vil ha ny kontakt

– Det er hyggelig med tilbakemeldinger på det du skriver, men de fleste glir ærlig talt forbi og går i glemmeboken. Denne damen ga definitivt den tilbakemeldingen jeg kommer til å huske best, sier forfatteren.

– Jeg levde det livet du skriver om, fortalte hun meg, sier en begeistret Jan-Erik Fjell, som gjerne vil prate mer med den eldre damen.

– Ikke for å skrive om henne, men for å få henne til å fortelle flere av sine fantastiske mafiahistorier, sier Fjell.

Nå håper den suksessrike krimforfatteren at damen i gåstol selv, eller noen som kjenner henne, tar kontakt.

– Tenk om hun heter Cathrine, drømmer suksessforfatteren, med henvisning til én av figurene i hans andre roman «Tysteren» fra 2010.

Møttes på byen

Møtet som har satt seg fast hos forfatteren fant sted onsdag.

– En gammel dame som stoppet meg i byen, skriver Fjell på sin Facebookside.

Han tipper hun var 80 pluss.

– Hun beveget seg langsomt med gåstolen sin. Hun sa hun hadde hatt lyst til å snakke med meg helt siden hun leste «Tysteren». Hun lurte på hvordan jeg hadde fått vite alt det jeg skrev om. Jeg sa jeg hadde lest mye om mafiaen, både i bøker og på nett. Hun sa jeg hadde vært veldig flink og nøyaktig med alle beskrivelsene, særlig av gangsterne. Jeg takket pent, og skulle til å stikke videre. Da sa hun: «Jeg kjente meg så godt igjen, og har tenkt masse på den boken,» skriver han.

– «Du kjente deg godt igjen …?» spurte jeg.

– Så fortalte hun at hun hadde bodd i USA i 53 år, og mange av årene i New York City. Mannen hennes var havnekaptein, og om man jobbet på kaien i New York, så samarbeidet man med mafiaen. Alternativet var døden – enkelt og greit.

LES OGSÅ: Dukket opp på døra til irritert kunde

På mafia-fest

– En gang hadde hun og mannen vært på fest hjemme hos en av mafiosoene. Huset hans lå på Long Island (hvor for øvrig også Calogero Locatelli, gangsterbossen fra «Tysteren» bodde i boken).

– En annen episode hun fortalte om var: En gang fant mannen hennes bilen sin med fire punkterte dekk. Da hadde en av gangsterne tatt kontakt med ham og sagt – (Og her slo hun om til den tykkeste New York-aksenten): «Captain, you want us to take care of him?» skriver Fjell, som også opplyser at kvinnen hadde takket høflig nei til tilbudet fra mafiaen.

Kjenner ikke navnet

– Veldig gøy var det, iallfall. Definitivt den tilbakemeldingen jeg kommer til å huske best. Det var én anmelder som sa den gangen at boken kanskje ikke var så veldig realistisk. Mja, jeg vet ikke, jeg, mener forfatteren.

– Tipper nemlig denne gamla dama her sitter på mange gode historier som hun ikke rakk å fortelle på de fem minuttene vi pratet. Jeg spurte ikke om navnet, sier Jan-Erik Fjell, og håper på ny kontakt med «mafia-damen».

LES OGSÅ: Gir 10.000 kroner til kreftsyke abrn for å slippe å bade

Artikkeltags