Her er den uvanlige kvinnen som imponerte krimforfatteren

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg har levd et ganske annerledes liv, sier Kråkerøy-kvinnen Bjørg Mandrill (76), som ble funnet ved hjelp av SMS fra naboer, etter at krimforfatter Jan-Erik Fjell etterlyste henne.

DEL

Suksessforfatteren møtte kvinnen på byen onsdag, ble imponert over hennes fortellinger om sin omgang med mafiaen i USA, men glemte å spørre om navnet.

LES OGSÅ: Tysterens far etterlyser «mafia-dame» i gåstol

Uvanlig kvinne

Og det viser seg at det er en riktig uvanlig Fredrikstadkvinne vi her snakker om, som etter noen timer ble oppsporet og funnet, og ved hjelp av Fredriksstad Blad bragt i ny kontakt med forfatteren:

Bjørg Mandrill (76) har nemlig blant annet vært sekretær for Hollywood-legenden Zsa Zsa Gábor.

Kanskje er det dermed ikke rart at møtet mellom den tidligere amerikafarersken og krimforfatteren ble spesielt.

76-åringen på sin side, roser forfatteren for at han har beskrevet miljøet hun kjenner fra USA så levende i sin andre bok, «Tysteren» fra 2010.

– Det er hyggelig med tilbakemeldinger på det du skriver, men de fleste glir ærlig talt forbi og går i glemmeboken. Denne damen ga definitivt den tilbakemeldingen jeg kommer til å huske best, sier forfatteren.

– Jeg levde det livet du skriver om, fortalte hun meg, sier en begeistret Jan-Erik Fjell, som gjerne ville prate mer med den eldre damen.

Dermed ble hun etterlyst gjennom en artikkel i Fredriksstad Blads nettavis.

UVANLIG LIV: I Nev York måtte Bjørg Mandrill (76) og hennes mann forholde seg til mafiaen i havneområdet, og i sin tid var hun selv sekretær for Hollywood-legenden Zsa Zsa Gábor. (Foto: Sindre Thoresen Lønnes)

Oppsporet på Kråkerøy

– Senere onsdag kveld fikk jeg en SMS, der en mann mente det måtte være naboen til hans datter på Kråkerøy jeg lette etter, sier forfatter Jan-Erik Fjell.

Han fikk oppgitt navnet Bjørg Mandrill, og googlet det.

Dermed fant han tilfeldigvis en Fredrikstad Blad-artikkel om den den gang 74 år gamle kvinnen, som var blitt utsatt for svindlere. I januar for to år siden ble hun ranet midt på lyse dagen.

– Jeg kjente henne straks igjen. Jaggu var det kvinnen med gåstol som jeg møtte i Torvbyen onsdag, jubler forfatteren.

LES OGSÅ: Hjelpende hender robbet Bjørg

Partene koplet

Fredriksstad Blad tok dermed kontakt med kvinnen, og fikk napp:

– Jovisst var det jeg som møtte forfatteren på byen i dag. Jeg har hatt lyst til å møte ham helt siden han skrev «Tysteren», sier 76 år gamle Bjørg Mandrill.

– Hva sier du hvis han ringer og inviterer deg til et nytt møte?

– Det er jo i så fall helt utrolig. Da sier jeg ja takk, forsikrer 76-åringen.

– Da ringer jeg og inviterer henne på kafé, sier en fornøyd Jan-Erik Fjell.

– På fest med mafiaen

– Jeg bodde i USA i 53 år, og vi måtte forholde oss til mafiaen der vi bodde. Jeg opplevde dem alle sammen som høflige og hyggelig mennesker, sier hun til Fredriksstad Blad.

– Følte du deg ikke truet?

– Nei, aldri. Dette er kanskje vanskelig å forstå for de nye generasjonene, som ikke opplevde dette. Men i min tid var det slik at alle måtte forholde seg til mafiaen. Det kunne være farlig ikke å oppføre seg slik de ville. Min ektemann var havnekaptein i New York, og jobbet du i slike strøk, måtte du rett og slett ha med mafiaen å gjøre, enten du ville eller ikke.

– Ingenting dramatisk skjedde?

 – Nei. De var høflige og greie og snille.

– Du har vært på fest hjemme hos mafiabosser også?

– Ja, da, det har jeg. Også det gikk helt fint. Vi opplevde dem som hjelpsomme. Vi var jo bare vanelige folk.

– Hvordan hjelpsomme?

– Denne historien fortalte jeg også til Jan Erik Fjell da vi møttes. Min mann fant bilen vår skåret opp med kniv. Alle fire dekkene var ødelagte. Én av gangsterne tok kontakt med oss og spurte: «Captain, do you want us to take care of him?». Men vi takket høflig nei, ler hun.

Pikenes millionær-drøm

– Hvordan havnet du i USA?

– Jeg er født og oppvokst på Kråkerøy, og jeg gikk blant annet på Den gule anstalt, men så ville jeg ut i verden og oppleve noe annerledes, sier 76-åringen.

– På den tiden var det en pikedrøm å dra til USA som hushjelp, og slik bli gift med en millionær, sier Bjørg Mandrill, og skratter godt.

Hun sikter til historien om sørlandsjenta Anne-Marie Rasmussen, som en tid var gift med selveste Nelson Rockefeller, som tilhørte én av USAs rikeste og mektigste familier.

– Meningen var å bli der borte i fire år, men så fant jeg kjærligheten, og ble værende der i 53 år, forteller hun.

– Der livet altså ikke var helt vanlig?

– Nei, jeg har nok levd et uvanlig liv, sier Bjørg Mandrill, og avslører at hun blant annet har vært sekretær for Hollywood-legenden Zsa Zsa Gábor.

– Det var jeg i halvannet år, på 1960-tallet. Jeg husker ikke helt om det var mens hun var gift for fjerde, eller femte gang. Jeg har fremdeles boken hennes i bokhylla, med en personlig hilsen i, sier 76-åringen og leser høyt den håndskrevne hilsenen for Fredriksstad Blad.

– Hun ville jeg skulle flytte med henne tilbake til California, men på den tiden var jeg nygift og bosatt i New York, så det var ikke aktuelt, forteller hun.

Nå gleder Bjørg Mandrill seg stort til Jan-Erik Fjell ringer, for å tilby seg å bli hennes kavaler på kafé.

– Vi får til et møte over helgen, lover Jan-Erik Fjell.

ETTERLYSER: Forfatteren Jan-Erik Fjell vil gjerne komme i kontakt med en dame i gåstol som han møtte på byen i Fredrikstad onsdag.

ETTERLYSER: Forfatteren Jan-Erik Fjell vil gjerne komme i kontakt med en dame i gåstol som han møtte på byen i Fredrikstad onsdag. Foto:

PÅ KAFÉ: Jan-Erik Fjell  jubler over at kvinnen med gåstolen er funnet, og vil  over helgen avtale et nytt møte med kvinnen som imponerte ham med sine mafia-historier. (Foto: John Andresen)

Artikkeltags