Gå til sidens hovedinnhold

Ja til gratis legeerklæring på videregående!

Artikkelen er over 2 år gammel

Simen Dohrmann Nilsen, AUF: – Arbeiderpartiet ønsker å sikre elever en god utdanning, uavhengig av økonomiske bakgrunn, og derfor ønsker vi gratis legeerklæring for elever ved videregående skole.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fraværsgrensen er et hett politisk tema blant ungdom. Selv de minst samfunnsengasjerte har sterke meninger rundt det omstridte temaet. Østfold Arbeiderparti tar ungdommens bekymringer på alvor. Derfor ønsker vi gratis legeerklæring for alle elever ved videregående skole, hvis årsaken er gyldig.

Legeerklæringer koster vanligvis 250 kroner. Vi mener det er moralsk forkastelig at det skal koste penger å være syk. Sykdom er ukontrollerbart, og dagens fraværsgrense ordning rammer de som har svakt immunforsvar, og er lett mottakelig til sykdommer.

Arbeiderpartiet er opptatt av å utjevne ulikheter, og prisen for legeerklæringer bidrar til økte forskjeller i utdanningsløpet. En elev som vokser opp i en mindre velstående familie, velger ofte å la være å skaffe seg legeerklæring, fordi familien ikke har råd.

Du må ikke være borte fra skolen ofte for å passere fraværsgrensen på ti prosent. Som følge av dette, velger elever fra mindre velstående familier ofte mellom tre ulike valgalternativer. Enten risikerer de vitnemålet sitt ved å ikke skaffe legeerklæringer før det kanskje er for sent, eller så kan familien til eleven velge å sprenge sitt eget budsjett og bruke mer penger på legeerklæring enn de egentlig har råd til, eller så møter eleven opp på skolen syk. Elever fra mindre velstående familier velger ofte det siste alternativet. Som følge av det møter eleven opp syk, og lærer ikke pensum.

Arbeiderpartiet mener det er viktig at elever møter opp på skolen, men fraværsgrensen vår er et prosjekt som ikke har blitt finjustert. Vår politikk handler om å sikre elever en god utdanning, uavhengig av økonomiske bakgrunn, og derfor ønsker vi gratis legeerklæring for elever ved videregående skole.

Les også

Fylkesmannen ber Glemmen vgs. endre praksis – må trekke fravær

Les også

Høyere fravær i ungdomsskolen enn på videregående

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.