Ja til fritt skolevalg i Viken!

–  Det er veldig synd at elever som ønsker å gå på en annen skole, ikke får den muligheten fordi adressen deres velger hvilken skole de skal gå på, mener Caroline Grønli Andersen.

– Det er veldig synd at elever som ønsker å gå på en annen skole, ikke får den muligheten fordi adressen deres velger hvilken skole de skal gå på, mener Caroline Grønli Andersen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Når venstresiden argumenterer imot fritt skolevalg, fordi det skaper A- og B-skoler hvor noen skoler blir betydelig dårligere enn andre, mener vi det helt motsatte.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart går Østfold inn i Viken, og mange av oss unge har flere forventninger til hvordan det skal bli. Er det en ting som er spesielt viktig for oss unge når vi snart går inn i Viken, er det fritt skolevalg. I dag er det adressen din som velger hvilken skole du må gå på, hvis du er fra Østfold. Dette er en urettferdig løsning som går ut over mange elever. Derfor skal vi i Unge Høyre sørge for fritt skolevalg i Viken.

Østfold Unge Høyre ønsker seg fritt skolevalg med reisegaranti. En reisegaranti skal sikre at ingen elever, som ikke selv ønsker det, må reise mer enn en time for å komme seg til skolen. Det vil si at Maren fra Halden ikke kan ende opp med å gå på skole i Bærum, som Maria Imrik fra AUF argumenterer med.

For de elevene som har opplevd å bli mobbet eller følt seg utestengt, vil det bli umulig dersom de av venstresiden blir tvunget til å gå på sin nærskole.

Når venstresiden argumenterer imot fritt skolevalg, fordi det skaper A- og B-skoler hvor noen skoler blir betydelig dårligere enn andre, mener vi det helt motsatte. Når skolene konkurrerer mot hverandre om elever, vil dette skape et press på skolene til å bli enda bedre. Dette ser man tydelig i næringslivet, og det er ingen grunn til at dette ikke kan videreføres til de videregående skolene. Dette vil skape skoler som vil gjøre sitt ytterste for at elevene ønsker å gå der, og dette er en kultur som vil føre med seg mye bra.

Etter ungdomsskolen er det mange som ønsker å skifte miljø, og veldig mange trenger derfor et nytt skolemiljø. For de elevene som har opplevd å bli mobbet eller følt seg utestengt, vil det bli umulig dersom de av venstresiden blir tvunget til å gå på sin nærskole. Er det greit å tvinge elver til å gå på en skole de ikke trives på? Når elevene får velge skole og miljø selv vil dette skape et bedre miljø hvor elevene trives og lærer mer. Er ikke det viktigere, enn at maktsyke politikere skal bestemme over elevenes skolehverdag?

Selv opplevde jeg å bli rammet av at Østfold ikke praktiserer fritt skolevalg. Nærskolen min er kjent for verken å ha gode lærere eller et godt skolemiljø. Da var det for meg var helt uaktuelt å begynne på denne skolen. Nå har jeg vært så heldig at jeg har foreldre som har betalt for at jeg skal kunne gå på privatskole, men denne muligheten er det ikke alle som har. Det er veldig synd at elever som ønsker å gå på en annen skole, ikke får den muligheten fordi adressen deres velger hvilken skole de skal gå på, eller at foreldrene ikke har mulighet til å betale for private alternativer.

Det er vi unge som er fremtiden, og det er derfor viktig at vi får den tilliten av politikerne til å kunne velge skole selv. Det er vi som er elever, og det er vi som vet hvilken skole som passer oss selv best. Ved å innføre fritt skolevalg vil elvene trives bedre ettersom de velger det skolemiljøet de passer best i, skolene vil iverksette tiltak som gjør de enda bedre og ikke minst vil elevene trives mye mer. Dette skal Unge Høyre sørge for, fordi elevene fortjener det, fordi et Norge på sitt beste er et Norge hvor elevene selv får velge hvilken skole som passer de best.

Caroline Grønli Andersen

Leder av Østfold Unge Høyre og bystyrekandidat for Fredrikstad Høyre

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken