Det er nemlig jubileum for foreningen i år. 35 år er gått siden de startet opp i Fredrikstad, og i dag har de lokaler på Isegran, over Café Galeien. Der er det møte hver måned, ofte med et kåseri.

– Møtene våre er stentøffe, men ingen stenes, humrer Brendbekken.

Ute og leter

– Vi er jo mye på tur, og hvis leseren får et bilde på netthinnen av folk med hjelm, hammer og meisel, så stemmer det ganske bra. For det er gleden over å finne noe som er størst. Da er det bursdag, julaften og alt annet på en gang. Du kommer langt med en dose deilig galskap, nysgjerrighet og et gullgravergen. For våre turer er jo en blanding av det sosiale og en slags opplæring av folk. Jeg har samlet siden jeg var 16, røper han.

Medlemsmassen teller nå rundt 25, og det er medlemmer fra 12 til pluss 70.

– De yngste må ha med seg en voksen i starten. Når de blir eldre er de selvgående, og vi rekrutterer gjerne nye medlemmer på søndag.

Festkvelden

Og har du fått først dilla på å samle stener som er pene eller spesielle, så går det ikke over.

– Vi ber ofte om tillatelse, og kan vi få sjansen til å titte nærmere på en nysprengt veiskjæring for eksempel, da er det en festkveld. Du blir med årene flink til å lese fjellet, og oppdager fort om det finnes noe sjeldent der, påpeker Brendbekken.

– Men dere høres jo litt geeky ut, at dette er spennende, men også med en slags samlemani av alle typer sten?

– Jo da, jeg vet vi har medlemmer som den dagen de faller, vil ha hundrevis av kilo med sten hjemme.

Og hvis noen har en sten hjemme de er nysgjerrige på, så ta den gjerne med til Isegran på søndag, så skal vi se på den og forsøke finne ut mer.

– Jeg gleder meg mest til å være «vulkanmester». Da lager vi til en populærversjon av vulkan, og benytter gjerne brusflaske med Mentos. Det gir en aha-opplevelse for små og store. Så vi er nok den som byr på mest sprut søndag, mener Brendbekken.

Museets dag

Det er Fredrikstad Museum som står bak søndagen, som er Frederiks Dag, en markering av Kong Frederiks bursdag 13. september.

Og Isegran avslutter altså en tettpakket kulturhelg med hundrevis av kulturaktører på begge sider av elven.

Arrangementet er i år gratis. Kommunen har skutt inn midler, og tanken er at det skal bli litt Anno over markeringen, to år før vi skal feire 450 år, og med en tv-serieinnspilling på øya.

Barna skal også få et innblikk i det maritime, og museet byr på bredde søndag:

Tur med Elias, sjakk, fekting, hoppetau, fotball, styltegåing, båtbygging, besøk skuta «Urda», slepebåten «Fix», fullriggeren «Najaden» og «M/S Hvaler».

Søndagen starter med jazzgudstjeneste i Domkirken, deretter blir det tog med korps over til Isegran, tale og planting av 78.159 løk. Men det blir også omvisning og eventyrstund. Kort sagt så er det snakk om et familiearrangement som fort samler flere hundre familier, med og uten barnevogn.