Gå til sidens hovedinnhold

Herlovsens seiersmål sendte Norge til VM

Artikkelen er over 3 år gammel

Kvinnelandslaget i fotball er VM-klar for åttende gang av like mange mulige. Europamester Nederland ble slått 2-1 i gruppefinalen og sendt ut i toeromspill. - En vanvittig lagseier. Gode lag vinner på sånne dager, sa matchvinner Isabell Herlovsen etter kampen.

Norge ga europamestrene sjokkbehandling fra start, og før det var spilt seks minutter sto det 2-0 etter scoringer av Ingrid Syrstad Engen og Isabell Herlovsen. Norge hadde to avslutninger i stolpene i første omgang og kunne ha punktert kampen før pause, men Nederland overtok kommandoen etter sin redusering i det 31. minutt.

I annen omgang utviklet det seg til en ren forsvarskamp for de norske, som innbitt slo ring om ledelsen som utgjorde forskjellen mellom jubel og fortvilelse.

Nervepirrende

Nederland la det norske målet under massivt press, men klarte ikke å spille seg til mange virkelig store sjanser mot norske spillere som gang på gang ofret seg i duellene for å frede eget mål. Mot slutten bredte frustrasjonen seg hos gjestene, og Norge var da nærmere et tredje mål enn Nederland var utligningsmålet som ville gitt VM-billett.

På overtid var det skummelt da Vålerenga-spiller Sherida Spitse slo en frispark-frekkis på mål, men Ingrid Hjelmseth lot seg ikke lure.

- Det var så sinnsykt nervepirrende på slutten der. Det er verre å se det fra benken enn å spille selv, sa Herlovsen som ble byttet ut da kvarteret gjensto.

- Det var utrolig gøy at det kom så mange folk. Den støtten vi fikk ga oss en enorm boost og til syvende og sist kan det ha vært med på å vippe dette vår vei, fortsatte Herlovsen som har Intility Arena som hjemmebane også på klubblaget.

Lykkelig trener

Etter to tunge tap mot Nederland i fjor endte det med en svært etterlengtet seier som gjør at Martin Sjögrens lag er klart for VM-sluttspillet i Frankrike neste sommer. Europamestrene må ut i omspill mellom fire gruppetoere om Europas siste VM-billett.

– Det er så deilig, vi har jobbet så hardt for dette her. Vi har vist alle hvor gode vi er, sa landslagssjef Martin Sjögren til NRK.

Da hadde han nettopp sett sine jenter ta seg til neste års VM i Frankrike i et nervepirrende oppgjør mot Nederland.

Norge er fortsatt et suverent hjemmelag når det gjelder VM-kvalifisering, og i den 32. hjemmekampen kom den 31. seieren.

Drømmestart

Kampen kunne knapt startet bedre for de norske. Først vant de et hjørnespark etter fint samspill mellom Guro Reiten og Kristine Minde. Caroline Graham Hansen skrudde corneren mot lengste stolpe, der den ble møtt av kaptein Maren Mjelde. Hun sendte den tvers over målgården, og Engen banket den opp i nettaket.

Halvannet minutt senere, før nederlenderne fikk summet seg, doblet Herlovsen ledelsen. Hun duellerte med Dominique Bloodworth på et oppspill fra Lisa-Marie Utland, fikk ballen forbi stopperen og skjøt stolpe-inn.

Nederlenderne var tydelig rystet, og poenget de trengte for å bli VM-klare virket plutselig fjernt. Særlig ettersom Hjelmseth var tryggheten selv de gangene gjestene truet hennes mål.

I det 25. minutt var Norge millimeter fra 3-0. Utland vant et hjørnespark fra høyre og møtte selv Guro Reitens serve inne i feltet. Ballen traff innsiden av stolpen og spratt ut.

Les også

Herlovsens babylykke – og stikk til Sarpsborg

 

Kostbar glipp

En norsk forsvarsglipp etter en halvtime slapp Nederland inn i kampen. Mjelde burde ha stoppet Anouk Dekkers framspill, og Vivianne Miedema virket overrasket da ballen nådde henne i bakrom. Hun snublet den forbi Hjelmseth og slo den i tomt bur.

Rett etter holdt hun på å gjøre 2-2, men da svarte veterankeeperen med en flott beinparade.

Norge ga seg ikke, og marginene var mot igjen da Frida Maanums kjempeskudd i returrommet smalt i tverrliggeren.

Til sist var marginene med Norge da Hjelmseth med god hjelp fredet eget mål gjennom en annen omgang gjestene dominerte stort, og dermed endte kvelden som den startet, med norsk jubel foran et stort og entusiastisk publikum på Vålerengas arena øst i Oslo.

– Vi viser at vi fortsatt er så gode at vi skal til VM. Det betyr mye for gruppen som har jobbet hardt etter et mislykket EM. Det er veldig veldig deilig, sa Sjögren.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.