– Det er helt avgjørende at vår fotballskole er gratis for alle. Vi er en inkluderende klubb og skal ha lav terskel for deltagelse, sier fotballeder Atle Engsmyr i Selbak.

Får støtte

Selbak er blant flere klubber som får økonomisk støtte av Fredrikstad Idrettsråd til å holde ungene i aktivitet i sommerferien. Mandag sparker de i gang sin fotballskole – det samme gjør blant annet klubber som Trosvik, Rolvsøy og Kråkerøy.

Andre klubber som også kan tilby gratis aktiviteter i regi av FRID er Begby, Lisleby, Fredrikstad Turn, Fredrikstad og Sarpsborg Kajakklubb, Gamle Fredrikstad Golfklubb og Fredrikstad Kampsportklubb-Judo.

Stjernen Ung ønsker alle barn i skolealder velkommen til Sportsklubben – og det er også helt gratis.

Jubileum på Rolvsøy

Mandag er det 15-årsjubileum for Rolvsøys IFs populære allaktivitetsdager.

I skolens første ferieuke er det blitt en tradisjon at de håpefulle får boltre seg på klubbens idrettsplass, og her står også håndball på programmet.

– Det blir bare større forskjeller i samfunnet, hvor 3.100 barn i Fredrikstad nå er en del av lavinntektsfamilier. Da er det ekstra viktig at alle blir sett, så da er dette tilbudet midt i blinken for mange, sier Trond «Kurte» Andreassen (66) i Rolvsøy.

– De som bryr seg mest

I mars presenterte Statistisk sentralbyrå statistikk over barn som vokser opp med vedvarende lave husholdningsinntekter.

Der kommer det frem at Fredrikstad er blant storkommunene som har hatt størst økning de siste fem åra, og her er det i likhet med Sarpsborg, rundt 18 prosent av barna som vokser opp med vedvarende lave husholdningsinntekter.

«Kurte» er kjent for utsagnet «Ingen skal måtte stå utenfor gjerdet». Med det mener «Kurte» at alle barn og ungdommer skal få muligheten til å delta på aktiviteter gratis, ikke minst i ferier.

– Mennesker som gjør en forskjell i livet ditt, er ikke de med mest penger eller flest belønninger eller priser. Det er simpelthen de som bryr seg mest. Det er utrolig viktig at barn etter en ferie skal få komme tilbake med gode minner og ikke minst det å ha møtt nye venner, sier «Kurte» som regner med god deltagelse også på årets arrangement på Rolvsøy Arena.

Klubben har som alltid hentet inn unge instruktører.

– Gjennom støtten vi får fra FRID, så får de seg en fin sommerjobb, sier Kurte.

Penger ikke avgjørende

På Selbak venter de også et storinnrykk mandag. De avholder sin fotballskole i fire dager – som avsluttes med grillfest på torsdag.

– Deltagelse på en fotballskole skal ikke være avhengig av hvor mange penger du har i lommeboka. Vi ønsker likevel å lage vår skole med godt innhold. I tillegg til FRID har Kiwi Sellebakk sponset oss med lunsj og grillfest. Old boys-avdelingen stiller opp for servering, mens spillere og trenere fra A-laget og spillere fra 14-årslag bidrar for å få skolen i mål, sier Engsmyr.

Byens store fotballsønn, Tarik Elyounoussi (34) kan ikke få understreket hvor viktig det var for hans del å delta på aktiviteter i ferien.

– Fotballen er en arena hvor målet må være å inkludere alle. Det synd om noen ikke kan delta fordi de ikke har råd til å være med på treningsleir eller ikke har fine nok fotballsko. Da jeg var mindre fikk vi muligheten til å selge lodd eller delta på dugnad, slik at vi senere kunne reise på treningsleir til Sverige eller Danmark. Du bør ikke reise langt for å bygge et fint samhold, uttalte Japan-proffen i et tidligere intervju med Fredriksstad Blad.

For fem år siden arrangerte han sin egen fotballdag på Trosvikbanen.

Stor deltagelse

På Kråkerøy starter de mandag opp en fotballskole som går over tre dager. Ifølge fotballeder i KIL; Sigmund Karlsen er det gratis for alle deltagere.

– Vi planla for en fotballskole med 60 barn, men nå har vi 122 deltagere påmeldt. Vi har instruktører fra egen klubb bestående av senior, junior og våre eldste jentespillere, opplyser Karlsen.