Kathrine Aspaas til inspirasjonsdagen

Frem med det rosa: Kathrine Aspaas vil ikke lenger gå med på at det rosa, eller feminine, er mindre verdt. foto: Eirik Aspaas

Frem med det rosa: Kathrine Aspaas vil ikke lenger gå med på at det rosa, eller feminine, er mindre verdt. foto: Eirik Aspaas

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Fremtiden er feminin. De gutta som har kommet lengst, ser det.

DEL

Utsagnet kommer fra Kathrine Aspaas; utdannet siviløkonom og med master i internasjonal økonomi, mangeårig finansjournalist i Aftenposten, nå spaltist samme sted, foredragsholder og blogger for Huffington Post – for å nevne noe.

Hun er én av foredragsholderne under årets inspirasjonsdag «Kvinner i sentrum», som går av stabelen på Scandic City den 18. september.

Arrangementet ble første gang holdt i fjor, og målet var å lage en årlig tradisjon. Nå er prosjektgruppen ett skritt videre med nytt seminar.

Törnblom tilbake

Foruten Aspaas kommer den svenske livsstilscoachen Mia Törnblom. Hun sto på scenen også under fjorårets arrangement. Nå er hun tilbake med sitt nye foredrag om personlig merkevarebygging.

Værste-direktør Trond Delbekk snakker om hvorfor mer fremsnakking av byen vi bor i, jobben, familien og vennene våre er bra. Sist, men ikke minst, står Ingvard Wilhelmsen, leder av Hypokonderklinikken i Bergen, på scenen.

Rosa rebell

– Det har lengte vært helt legitimt å undervurdere det «rosa» og feminine. Både kvinner og menn tar avstand, og assosierer det med svak og underdanig. Jeg opplever tvert imot at det å være rosa i samfunnsdebatten gir styrke og fleksibilitet. Jeg tror det finnes så mange kvinnekonferanser nå fordi vi ønsker å styrke selvtilliten på at det vi driver med ikke er rosa sukkerspinn. Vi finner oss ikke i det lenger, sier Aspaas.

– Vi skal kunne gå ut i verden i rosa kjoler uten å bli kalt hønsehjerner.

Derfor er hennes neste bokprosjekt kalt «Rosa er den nye pønken».

Kort sagt er poenget at rosa er feminint, og såkalte feminine og myke verdier i større grad vil prege både ledelse og den offentlige samtale i fremtiden, mener forfatteren.

Akkurat nå skriver hun om «rosa» politiarbeid – om formidable resultater da politiet i Kansas City kom med en erkjennelse: deres opptreden trigget aggresjon og økt kriminalitet. Ved å endre atferd med «mykere» fundament har de oppnådd bedre resultater og bedre relasjon til lokalsamfunnene de jobber i.

– Hva er det viktigste budskapet ditt?

– At vi må lære oss å være uenige uten å måtte definere andre som dumme eller slemme. Vi bygger samfunnet ut fra uenighet, ikke enighet.

Ga mersmak

300 personer deltok under fjorårets arrangement. Det ga sånn mersmak at prosjektgruppen lot seg inspirere til å gå i gang igjen.

Det er Fredriksstad Blad, Torvbyen, Kulturværste og Scandic City som trekker i trådene når sceneteppet går opp i høst.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken